Putin spremio novi udar od koga će se NATO talasati godinama!

putin04Predsednik Komiteta za odbranu ruske Dume izjavio je ove sedmice da došlo vreme da Rusija, Kina, Indija i Iran formiraju anti-terorističku koaliciju koja nije usklađena sa agresivnim NATO paktom.

U saopštenju novinarima Vladimir Komoedov rekao je da zajedno ove četiri države mogu pobediti teroriste za godinu dana.

„Prisustvo kineske vojske u Siriji je prvi korak ka formiranju ozbiljne vojno-političke koalicije u kojoj će dominirati zemlje koje nisu deo agresivnog NATO bloka“, rekao je on.

„Došlo je vreme da se formira takva koalicija. To nije samo moćan vojni potencijal navedenih država, već i ozbiljan politički uticaj“, naglasio je on dodajući da ako Rusija, Kina, Indija i Iran udruže svoje snage na Bliskom istoku situacija može biti rešena u roku od godinu dana.

Komoedov je rekao da četiri zemlje imaju zajedničke interese na Bliskom istoku kao i razumevanje da je potrebno uspostaviti “mir i bezbednost” u tom području.

Kina je dugogodišnji prodavac oružja Siriji, a sada je povećala humanitarnu pomoć za tu državu i uključila se u borbu protiv sektaškog rata.

Nekoliko stranih zemalja uključeno je u rat već pet godina a SAD insistira da se svaki mirovni sporazum temelji na ostavci predsednika Bašar Al Asada, dok vlada tvrdi da teroristi i pobunjenici moraju biti poraženi.

Rusija, koja je u savezu sa Sirijom ušla u rat 2015.godine, pokrenula je vazdušne napade na pobunjeničke položaje.

Zvaničnici kineske kancelarije za međunarodnu vojnu saradnju sastali su se u Damasku ranije ove nedelje sa sirijskim ministrom odbrane Fahadom Jasemom Al Frejem.

Oni su se navodno dogovorili da ojačaju saradnju, a Kina je pristala da pruži vojnu obuku i humanitarnu pomoć Siriji.

Kina je pridružena Rusiji u stavljanju veta na rezoluciju UN-a kojom se kritikuje Asad. Takođe, pola gasa i nafte Kina ima sa Bliskog istoka, posebno iz Irana, Iraka i Saudijske Arabije, iz zemalja na suprotnim stranama u sirijskom sukobu.