Home / TEMA DANA / Putin spremio novi udar od koga će se NATO talasati godinama!

Putin spremio novi udar od koga će se NATO talasati godinama!

putin04Predsednik Komiteta za odbranu ruske Dume izjavio je ove sedmice da došlo vreme da Rusija, Kina, Indija i Iran formiraju anti-terorističku koaliciju koja nije usklađena sa agresivnim NATO paktom.

U saopštenju novinarima Vladimir Komoedov rekao je da zajedno ove četiri države mogu pobediti teroriste za godinu dana.

„Prisustvo kineske vojske u Siriji je prvi korak ka formiranju ozbiljne vojno-političke koalicije u kojoj će dominirati zemlje koje nisu deo agresivnog NATO bloka“, rekao je on.

„Došlo je vreme da se formira takva koalicija. To nije samo moćan vojni potencijal navedenih država, već i ozbiljan politički uticaj“, naglasio je on dodajući da ako Rusija, Kina, Indija i Iran udruže svoje snage na Bliskom istoku situacija može biti rešena u roku od godinu dana.

Komoedov je rekao da četiri zemlje imaju zajedničke interese na Bliskom istoku kao i razumevanje da je potrebno uspostaviti “mir i bezbednost” u tom području.

Kina je dugogodišnji prodavac oružja Siriji, a sada je povećala humanitarnu pomoć za tu državu i uključila se u borbu protiv sektaškog rata.

Nekoliko stranih zemalja uključeno je u rat već pet godina a SAD insistira da se svaki mirovni sporazum temelji na ostavci predsednika Bašar Al Asada, dok vlada tvrdi da teroristi i pobunjenici moraju biti poraženi.

Rusija, koja je u savezu sa Sirijom ušla u rat 2015.godine, pokrenula je vazdušne napade na pobunjeničke položaje.

Zvaničnici kineske kancelarije za međunarodnu vojnu saradnju sastali su se u Damasku ranije ove nedelje sa sirijskim ministrom odbrane Fahadom Jasemom Al Frejem.

Oni su se navodno dogovorili da ojačaju saradnju, a Kina je pristala da pruži vojnu obuku i humanitarnu pomoć Siriji.

Kina je pridružena Rusiji u stavljanju veta na rezoluciju UN-a kojom se kritikuje Asad. Takođe, pola gasa i nafte Kina ima sa Bliskog istoka, posebno iz Irana, Iraka i Saudijske Arabije, iz zemalja na suprotnim stranama u sirijskom sukobu.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …