Home / AKTUELNO / HAOS U MAKEDONIJI: Zavladalo totalno bezvlašće, Makedonci ostali i bez lokalne vlasti!

HAOS U MAKEDONIJI: Zavladalo totalno bezvlašće, Makedonci ostali i bez lokalne vlasti!

Makedonija, koja je danas ostala i bez lokalnih vlasti, funkcionisaće na dva koloseka. S jedne strane će to činiti parlamentarna većina, koliko god to bilo nelegalno, s druge VMRO-DPMNE, koji će težište akcije prebaciti na pravni teren.
Foto Tanjug, AP Photo/Boris Grdanoski
Foto Tanjug, AP Photo/Boris Grdanoski
Potpuno bezvlašće u Makedoniji!
Politička kriza u državi koja je pet meseci posle parlamentarnih izbora i dalje bez nove vlade, a sa predsednikom Sobranja o čijoj će legalnosti odlučivati Ustavni sud, dodatno je produbljena činjenicom da je od ponedeljka ostala i bez lokalne vlasti.

Komplikovanu situaciju dodatno su zamrsile i najnovije medijske spekulacije koje bi se pre mogle nazvati spinovanjem. Tako je portal „24 TV“ preneo da je lider SDSM-a Zoran Zaev, koji je došao do poslaničke većine pristavši na „tiransku platformu“ albanskih partija, navodno poslao garancije predsedniku države Đorđu Ivanovu da će se nova vlada zalagati za jedinstvenu Makedoniju i da će mu koliko sutra Ivanov odgovoriti.

Portal „Fri pres“, pride precizira da je Ivanov već odlučio da mandat dodeli Zaevu u predviđenom roku, pa će nova vlada najverovatnije biti formirana 1. juna. S druge strane, iz kabineta Ivanova su te tvrdnje za „Dnevnik“ demantovali, rečeno je Sputnjiku u tom listu.

Potpuno zamešateljstvo u danu kada je Makedonija ostala bez lokalne samouprave. A to konkretno znači da u Skoplju i ostalim gradovima, građani neće moći da računaju na usluge koje dobijaju od lokalne samouprave, poput zbrinjavanja dece u vrtićima, javnog prevoza, realizacije infrastrukturnih projekata, isplate zarada u lokalnim institucijama…

Da li će im pomoći to što je osporavani predsednik skupštine Taljat Džaferi održao konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih stranaka, sa izuzetkom VMRO-DPMNE, sa kojima je dogovorio da lokalni izbori budu održani u prvoj polovini oktobra? Do tada bi mandat trebalo da bude produžen postojećoj lokalnoj vlasti.

Da bi to dobilo pravnu snagu, predsednik Sobranja, čija legalnost se osporava, treba da raspiše lokalne izbore, a Sobranje da izmeni zakon tako što će produžiti mandat predstavnicima lokalni vlasti.

Prema slovu zakona, lokalni izbori trebalo je da budu održani u prvoj polovini maja, ali nije bilo predsednika skupštine da ih raspiše. Izbor Džaferija je, u međuvremenu, najjača makedonska partija u parlamentu VMRO-DPMNE ocenila kao neustavan, nezakonit i suprotan poslovniku o radu Sobranja. O tome će odlučivati Ustavni sud.

Komentarišući najnoviju političku komplikaciju u komšiluku, politički analitičar iz Skoplja Branko Đorđevski za Sputnjik kaže da će se, kako stvari sada stoje, u Makedoniji ići na dva koloseka. „Očekujem da će Sobranje raditi sa novom parlamentarnom većinom, a s druge strane, VMRO će bojkotovati rad Sobranja.

Sada je pitanje šta će rešiti predsednik države Đorđe Ivanov u odnosu na davanje mandata za sastav vlade lideru SDSM-a Zoranu Zaevu. Do petka ističe taj rok u kome on mora da se izjasni“, podseća Đorđevski.

On procenjuje da Ivanov neće dati mandat Zaevu koji je, po oceni predsednika države, pristajanjem na „tiransku platformu“ albanskih partija krenuo u neustavnu federalizaciju države. Ako Ivanov to učini, došao bi, napominje Đorđevski, u konflikt i sa svojom partijom, koja ga je predložila za predsednika države.

Parlamentarna većina je već ranije najavila da će u slučaju da Ivanov u zakonskom roku ne da mandat za sastav vlade Zaevu, ona biti formirana u Sobranju, iako to nije predviđeno makedonskim zakonima i Ustavom.

„Ali kad se već desio izbor samog predsednika Sobranja na takav način, neće biti nikakvo iznenađenje da se tako konstituiše i vlada i da funkcioniše kao da je sve bilo zakonski“, ističe Đorđevski.

Očigledno je da će zahvaljujući parlamentarnoj većini biti sazvana sednica Sobranja, utvrđen datum lokalnih izbora, produžen mandat lokalnih gradonačelnika, jer je to sada, kaže on, najurgentnija stvar. S druge strane, VMRO je sa današnjim neprisustvovanjem parlamentarnoj koordinaciji poslao jasnu poruku da oni ne priznaju legitimitet Taljata Džaferija i da sigurno neće učestvovati u radu Sobranja.

A šta mogu doneti lokalni izbori u oktobru, pogotovo lideru SDSM-a Zaevu? Prema pisanju makedonskih medija, s obzirom na način na koji je formirao parlamentarnu većinu s albanskim partijama, on s razlogom strahuje od rezultata.

Đoređevski kaže da je Zaev sada u situaciji da ne sme da pokaže ni strah ni preveliku hrabrost.

„Sigurno mu ne odgovaraju izbori pre leta, u junu ili julu. On računa da se mora etablirati, da preuzme sve poluge vlasti u državi. S druge strane, ne sme mnogo ni da prolongira održavanje lokalnih izbora zato što će ispasti da se plaši“, ističe skopski analitičar.

Zato je, dodaje on, i opredeljen oktobar kao neki srednji optimalni rok u kome će se zadovoljiti i pitanje brzog izbora lokalne vlasti, a taj period je dovoljan da se Zaev etablira u svim državnim institucijama koje su važne za sprovođenje lokalnih izbora.

Na pitanje da li će odluka o raspisivanju lokalnih izbora ipak dovesti do smanjenja tenzija, Đorđevski kaže da u svakom slučaju hoće jer će se sada svi orijentisati prema tom datumu.

„Jer, iako se VMRO suprotstavlja izboru Džaferija, ipak su oni oslobodili taj kabinet u koji je on ušao. Faktički su prepustili vlast Džaferiju u Sobranju, poručujući da ne žele i fizički da onemogućavaju njegovo funkcionisanje“, ističe skopski analitičar.

Sada se, kaže on, bitka vodi na pravnom terenu. Đorđevski je napomenuo da građanska inicijativa „Za zajedničku Makedoniju“, organizator svakodnevnih protesta širom Makedonije, treba da odluči kako će ubuduće delovati. Za početak su odlučili da i oni Ustavnom sudu u utorak podnesu inicijativu za ocenu ustavnosti izbora Džaferija za predsednika Sobranja.

(Izvor: rs.sputniknews.com)

 

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …