Home / AKTUELNO / I TO JE MOGUĆE: U ovom mestu u Srbiji prosečna plata je 93.000 DINARA

I TO JE MOGUĆE: U ovom mestu u Srbiji prosečna plata je 93.000 DINARA

U jedonoj opštini u Srbiji prosečna plata iznosi čak 93.000 dinara! Nedostižan san za većinu građana Srbije zabeležen je u opštini Surčin, a stanovnici ovog mesta nadomak Beograda mesečno zarađuju praktično dve prosečne u Srbiji.
500U maju ove godine prosečna zarada u Surčinu dostigla je iznos od 92.999 dinara i ubedljivo je veća i od proseka Kostolca, koji se sa prosečnom platom od 71.846 dinara našao na drugom mestu lestvice primanja u Srbiji.

Ono što Surčinu zapravo drži „cenu“ su kompanije koje posluju na njenoj teritoriji. Tako se u brojkama statistike preliju plate za­poslenih u „Er Srbiji“ i Aerodromu „Nikola Tesla“, kao i u „Neltu“ i „Pepsiju“.

Kostolac, kao drugi na listi, gde je prosečna plata daleko iznad proseka može za ovo da se zahvali Termoelektrani i kopovima „Kostolac“ čiji radnici imaju solidne zarade, pa je prosek onda na ovom području na zavidnom nivou u Srbiji.

Na području Nišavskog, Pirotskog i Topličkog kraja po zaradama prednjače niška Gradska opština Cveni Krst sa prosečnom majskom zaradom od 48.760 dinara i Pirot sa zaradom od 46.910 dinara.

Neto zarada zaposlenih u ostalim opštinama u ta tri okruga kreće se uglavnom oko 30.000 dinara.

Prosečna plata u Nišu manja je od republičkog proseka za 4.185 dinara (prosečna plata u Srbiji u maju iznosila je 43.951 dinar), a od zarada isplaćenih na području opštine Surčin za čak 53.233 dinara.

U maju je najniža prosečna plata zabeležena u Apatinu – svega 22.772 dinara i u Priboju 24.054 dinara.

500

Zvanična statistika takođe pokazuje da su prosečne neto majske plate u Srbiji ove godine nominalno jednake platama isplaćenim u maju 2015. godine, dok su realno manje za 0,7 dosto.

Prosečna majska plata manja je od ovogodišnje prosečne aprilske plate za 10,8 odsto, a realno za 10,9 odsto, a statističari ovaj pad objašnjavaju dinamikom isplate.

U Republičkom zavodu za statistiku navode da su krajem aprila, zbog uskršnjih i prvomajskih praznika, isplaćene i zarade koje bi inače bile isplaćene početkom maja.

„Pored toga, u aprilu je izvršena isplata bonusa za prvi kvartal 2016. godine, što je takođe uticalo na pad zarada isplaćenih u maju“, dodaje se u saopštenju zavoda.

(Beta, Blic)

 

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …