Home / SPEKTAR / NEVEROVATNO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE KOD PETRE: SATELITSKI SNIMCI OTKRILI MISTERIOZNU PLATFORMU ISPOD PESKA!

NEVEROVATNO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE KOD PETRE: SATELITSKI SNIMCI OTKRILI MISTERIOZNU PLATFORMU ISPOD PESKA!

5004Novi satelitski snimci jednog od najpoznatijih arheoloških nalazišta u Petri otkrile su postojanje misteriozne platforme, zakopane ispod peska.

Petra, mesto staro više od 2000 godina, nekad je bila bogata metropola.

Otkriće platforme ispod peska udaljene nepun kilometar od centra Petre jednako je pronalaženju potpuno nove piramide, udaljene kilometar od Keopsove piramide.

Pitanje koje se postavlja je – kako je moguće da do sada niko nije primetio ovu strukturu?

Scenario, kakav se viđa samo u filmovima o Indijani Džonsu, iznenadio je i arheološkinju Saru Parsak. Ona je u naučnom članku na tu temu opisala kako je tačno došlo do otkrića ogromne platforme (veličine polovine fudbalskog igrališta).

Prvobitna građevina je imala stepenište i stubove, a autorka navodi da se po svojoj konstrukciji ne uklapa u period iz kojeg datira.

– Ovaj pronalazak nam je omogućila tehnološka revolucija. Ali, objekat ne potiče iz vremena u kojem je nastala Petra. To vam je kao da sada pronađete dokaz o Madison Skver Gardenu iz perioda u koji se uopšte ne uklapa i na lokaciji kojoj ne pripada –rekla je Sara.

Arheološkinja takođe ističe da ne zna koja je bila funkcija građevine, a postoji mogućnost da je novootkrivena platforma izgrađena za verske ili političke potrebe. Građevina te veličine svakako nije građena bez razloga.

Ovakvo otkriće može da bude vrlo korisno u pogledu istraživanja kulture i života u tadašnje vreme. Ljudi koji su živeli na tom području su bili poznati trgovci koji su zbog geografskog položaja kontrolisali trgovačke putove.

Petra danas zbog svoje starosti i mističnosti predstavlja popularnu lokaciju za snimanje filmova.

Neki od najpoznatijih filmova poput Transformersa, Povratka mumije, Indijane Džonsa, Sinbada i Mortala Kombata snimani su upravo na ovoj lokaciji.

(24sata.hr, foto: pixabay)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …