Home / AKTUELNO / INFILTRACIJA? 60.000 kosovskih Albanaca podnelo zahteve za izdavanje srpskih pasoša!

INFILTRACIJA? 60.000 kosovskih Albanaca podnelo zahteve za izdavanje srpskih pasoša!

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je Srbiji, u ovom momentu, podneto oko 60.000 zahteva kosovskih Albanaca za izdavanje pasoša Srbije.

srbija pasos

„Imamo 60.000 i više zahteva Albanaca sa Kosova i Metohije za izdavanje pasoša naše države“, rekao je Stefanović nakon što je sa ambasadorom Švedske Kristerom Aspom potpisao Protokol o sprovođenju Sporazuma Srbije i Evropske zajednice o readmisiji lica koja nezakonito borave.

Stefanović je novinarima kazao da on to tumači kao njihovu želju da Srbija bude njihova zemlja.

„Jedan veći broj Albanaca želi da prizna Srbiju kao svoju zemlju. Ja to tumačim tako“, zaključio je Stefanović.

Policija je u poslednjih 48 sati uhapsila 290 osoba koje su pokušale da pređu granicu Srbije u nameri da ilegalno odu u zemlje Evropske unije, saopštio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

„U poslednjih nekoliko dana alarmantno je veliki broj onih koji hoće ilegalno da pređu na teritoriju Mađarske“, ukazao je ministar i precizirao da su protiv 256 osoba podnete prekršajne prijave, a da su protiv 15 krijumčara podnete krivične prijave.

On je sa ambasadorom Švedske Kristerom Aspom potpisao Protokol o sprovođenju sporazuma Srbije i Evropske zajednice o readmisiji lica koja nezakonito borave, precizirajući da se u ovom momentu oko 1.500 osoba iz Srbije prijavilo za azil u Švedskoj.

Stefanović je dodao da će od tog broja 95 ili 96 odsto biti vraćeno u zemlju.

On je apelovao na sve da ne pokušavaju ilegalni prelazak granice, jer time, istakao je, ne samo da ne doprinose ugledu Srbije, već će sigurno biti vraćeni.

Stefanović je istakao da potpisivanje protokola svedoči o želji Srbije da još snažnije bude posvećena evropskim integracijama i zaustavljanju lažnih azilanata.

Stefanović se zahvalio Švedskoj na podršci u procesu evropskih integracija Srbije, ali i u saradnji sa MUP-om, dodajući da očekuje da se do 2020. godine realizuju projekti za policiju vredni više miliona evra.

Ambasador Švedske istakao je da ta zemlja sa Srbijom ima veoma dobru i konstruktivnu saradnju kada su u pitanju migracije, što za rezultat ima veliku srpsku dijasporu u Švedskoj.

Ukazao je, međutim, da u Švedskoj postoji veliki broj „lažnih azilanata“, ne samo iz Srbije.

Švedska, istakao je, u saradnji sa Srbijom nastoji da pronađe rešenje za taj problem.

On je dodao da najveći broj „lažnih azilanata“ bude vraćen u Srbiju i da vrlo mali broj zahteva biva prihvaćen.

„Zahvaljujući saradnji sa srpskim institucijama uspešno smo došli do toga da se broj onih koji traže azil u Švedskoj značajno smanji“, naveo je Asp, koji je napomenuo i da Švedska podržava Srbiju na putu ka EU.

(Tanjug)

 

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …