Home / TEMA DANA / Rasmunsen: „Putin će napasti zemlje Baltika, ubacivanjem boraca bez oznaka!“

Rasmunsen: „Putin će napasti zemlje Baltika, ubacivanjem boraca bez oznaka!“

Bivši generalni sekretar Atlantskog saveza rekao je da je cilj Kremlja da razbije solidarnost NATO pakta i ponovo uspostave rusku dominaciju u istočnoj Evropi.

nato- generali- rasmusen

– Ne radi se o Ukrajini. Putin želi da Rusija ponovo bude velika sila. Postoji velika mogućnost da će intervenisati na Baltiku i tako testirati član 5 Povelje NATO – rekao je Rasmusen.

Naime, član 5 Severnoatlantskog sporazuma određuje da se oružani napad na jednu od zemalja članica “smatra napadom na sve članice”. To jest, države će pomoći “napadnutoj članici ili članicama”, ako treba i silom.

– Putin zna da će biti pobeđen ako pređe crvenu liniju i napadne saveznika NATO-a. Da budem jasan, on je stručnjak za hibridni rat u kojem se mešaju različiti tipovi operacija kako bi se destabilizovala jedna država – izjavio je bivši šef NATO-a za britanski Telegraf.

Postoji strah da će Kremlj prouzrokovati “mutne” sukobe u Estoniji i Letoniji gde postoje velike ruske manjine, i mogao bi da interveniše oružano – sa daljine, ili ubacivanjem boraca bez oznaka. Pri tom bi slabije članice NATO mogle da relativizuju takav incident bilo zbog očuvanja trgovačkih veza sa Rusijom ili zbog simpatija prema Kremlju, kao što je slučaj s Mađarskom ili Grčkom.

Članom 5 se predviđa da svaki napad na jednu članicu NATO prestavlja napad na sve članice, dovodeći do kolektivne mobilizacije. U 66-godišnjoj istoriji NATO to se dogodilo samo jednom nakon napada u SAD 11. septembra 2001.

Niko ne zna šta bi se desilo ukoliko bi neka od baltičkih država zatražila zaštitu na osnovu člana 5, a Savet NATO-a je odbio. Izostanak reagovanja bi verovatno uništio kredibilitet Alijanse i potkopao princip odvraćanja.

Anders Fog Rasmusen, inače, ne smatra kako Putin trenutno želi da zauzme i zadrži znatne delove Ukrajine već mu više odgovara “zamrznuti konflikt”.

(Tanjug)

 

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …