Home / U FOKUSU / NOVA GRČKA VLADA UDARILA NA BOGATAŠE: Plaćaće dodatni porez na imovinu veću od 300.000 evra, kao i na brodove, avione, bazene!

NOVA GRČKA VLADA UDARILA NA BOGATAŠE: Plaćaće dodatni porez na imovinu veću od 300.000 evra, kao i na brodove, avione, bazene!

Nova grčka vlada priprema reformu poreskog sistema i uvodi posebne takse na veliku imovinu (Large Property Tax – LPT) i ukida jedinstvenu taksu na nekretnine (ENFIA).

cipras- siriza

Porez će biti razrezan na sve što je luksuzno i prelazi vrednost od 300.000 evra.

Novi, jednostavniji i pravedniji sistem trebalo bi da postigne dva cilja: da poveća prihode države i odgovori na kritike evropskih partnera da bogati Grci ne plaćaju poreze.

LPT se izračunava na osnovu celokupne imovine poreskog obveznika i zameniće ENFIA, koja je važila za nekretnine. To znači da će sada porez morati da plaća svako ko poseduje celokupnu imovinu koja vredi više od 300.000 evra, a ne samo vredne nekretnine. To znači da će i nezaposleni ljudi koji naslede veliku nekretninu morati da plaćaju porez na nju.

Planira se i povećanje neoporezivog godišnjeg dohotka na 16.000 evra po domaćinstvu s dvoje dece, odnosno na 19.000 evra za porodice s troje dece. Biće uveden i potrošački porez na luksuzna vozila, brodove, avione, helikoptere, bazene i drugi raskoš.

Vlada namerava da građane s malim primanjima rastereti i tako što će uvesti razne poreske olakšice. Tako će domaćinstva koja imaju godišnji prihod manji od 15.000 evra plaćati manje račune za komunalne usluge i nekretnine.

U indirektnom oporezivanju, Grci nameravaju da smanje poreska davanja na osnovne prehrambene proizvode i obnovljive izvore energije.

(Greek Reporter, Kurir)

Check Also

ASADOVE SNAGE PRETRPELE PRVE GUBITKE U AFRINU: Turci u žestokom naletu na zapadnom frontu! (VIDEO)

Uprkos dolasku sirijskih dobrovoljačkih Snaga nacionalne odbrane (SNO) na liniju fronta, Turci i njihove džihadističke …