Home / U FOKUSU / NOVA GRČKA VLADA UDARILA NA BOGATAŠE: Plaćaće dodatni porez na imovinu veću od 300.000 evra, kao i na brodove, avione, bazene!

NOVA GRČKA VLADA UDARILA NA BOGATAŠE: Plaćaće dodatni porez na imovinu veću od 300.000 evra, kao i na brodove, avione, bazene!

Nova grčka vlada priprema reformu poreskog sistema i uvodi posebne takse na veliku imovinu (Large Property Tax – LPT) i ukida jedinstvenu taksu na nekretnine (ENFIA).

cipras- siriza

Porez će biti razrezan na sve što je luksuzno i prelazi vrednost od 300.000 evra.

Novi, jednostavniji i pravedniji sistem trebalo bi da postigne dva cilja: da poveća prihode države i odgovori na kritike evropskih partnera da bogati Grci ne plaćaju poreze.

LPT se izračunava na osnovu celokupne imovine poreskog obveznika i zameniće ENFIA, koja je važila za nekretnine. To znači da će sada porez morati da plaća svako ko poseduje celokupnu imovinu koja vredi više od 300.000 evra, a ne samo vredne nekretnine. To znači da će i nezaposleni ljudi koji naslede veliku nekretninu morati da plaćaju porez na nju.

Planira se i povećanje neoporezivog godišnjeg dohotka na 16.000 evra po domaćinstvu s dvoje dece, odnosno na 19.000 evra za porodice s troje dece. Biće uveden i potrošački porez na luksuzna vozila, brodove, avione, helikoptere, bazene i drugi raskoš.

Vlada namerava da građane s malim primanjima rastereti i tako što će uvesti razne poreske olakšice. Tako će domaćinstva koja imaju godišnji prihod manji od 15.000 evra plaćati manje račune za komunalne usluge i nekretnine.

U indirektnom oporezivanju, Grci nameravaju da smanje poreska davanja na osnovne prehrambene proizvode i obnovljive izvore energije.

(Greek Reporter, Kurir)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …