Home / AKTUELNO / IRAN ŠOKIRAO SAD, OVO NI RUSI NEMAJU! RAZVILI PVO ZA OBARANJE KRSTAREĆIH I BALISTIČKIH RAKETA, DOMET MU ČAK 400 KILOMETARA! (VIDEO)

IRAN ŠOKIRAO SAD, OVO NI RUSI NEMAJU! RAZVILI PVO ZA OBARANJE KRSTAREĆIH I BALISTIČKIH RAKETA, DOMET MU ČAK 400 KILOMETARA! (VIDEO)

Iran je saopštio da je razvio unapređeni lokalni sistem raketne odbrane s dometom od 400 kilometara od krstarećih i balističkih raketa i dronova.

Kako prenosi Rojters, iranska državna televizija prikazala je snimak Falaka, vozila i pokretne radarske instalacije, navodeći da je reč o poboljšanoj verziji sistema Gama, za koji stručnjaci kažu da je urađen na osnovu ruskog modela.

Zapadni vojni analitičari navode, međutim, da Iran često preteruje kada govori o svojim vojnim kapacitetima, iako je zabrinutost zbog njegovih balističkih raketa dugog dometa navela Vašington da prošle godine istupi iz sporazuma postignutog 2015. između Teherena i velikih sila koji je predviđao ograničenje njegovo nuklearnog programa u zamenu za olakšanje ekonomskih sankcija.

– Ovaj sistem ima visoke mogućnosti i može da otkrije sve vrste krstarećih i balističkih raketa i dronova – rekao je general Alireza Sabahifard, komandant vazdušne odbrane iranske armije.

Kako prenosi poludržavna agencija Mehr, Sabahifard je rekao da je Falak unapređena lokalna verzija sistema koji je već dugo van upotrebe.

Pogledajte video:

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …