Home / TEMA DANA / DR SRĐA TRIFKOVIĆ OTKRIVA: SAD ZNAMO KAD ĆE SRPSKA VOJSKA MOĆI DA SE SJURI NA KOSOVO! (VIDEO)

DR SRĐA TRIFKOVIĆ OTKRIVA: SAD ZNAMO KAD ĆE SRPSKA VOJSKA MOĆI DA SE SJURI NA KOSOVO! (VIDEO)

U jutarnjem programu “Dobro jutro Srbijo“ prof. dr Srđa Trifković kaže da je Džon Bolton vrlo bahat i samouveren čovek koji je igrao ulogu zagovornika vrlo agresivnih i proaktivnih strategija i da njegovi stavovi povodom kosovskog pitanja u prošlosti su jedno, ali pre svega je on čovek američke imperije.

– Kao što su upućeni u vašingtonsku političku scenu vrlo dobro svesni, zvezda Džona Boltona trenutno je na zalasku. On je unutar Trampove administracije vazda igrao ulogu zagovornika vrlo agresivnih i proaktivnih strategija, pre svega u odnosu na Iran i u odnosu na Severnu Koreju, a u suštini uloga savetnika za nacionalnu bezbednost bi trebala da bude i tradicionalno je bila da ne bude zagovornik već jasno definisane politike, već pre svega da bude čovek koji će da koordinira razne impute koje dolaze u Belu kuću, iz Stejt departmenta, iz Pentagona.

Time što je Bolton zagovarao vrlo agresivne poteze i to što Tramp to nije prihvatao, jer je Tramp u svojoj srži, rekao bih, neintervenicionista. Bolton je svojim manirom, jedan vrlo bahat i samouveren čovek, sebi stvorio neprijatelje unutar samog birokratskog aparata – rekao je prof. Trifković.

Na nade Srba da bi Bolton mogao bitno da utiče na promenu kosovskog pitanja, Trifković kaže da je Bolton pre 11 godina bio protiv samoproglašenog Kosova, ali da ipak on predstavlja odluke američke imperije.

– Bolton jeste pre 11 godina bio protivan samoproglašenosti Kosova, ali on je pre svega čovek američke imperije. Kada je imperija jednom donela odluku, ta odluka stoji, bila ona dobra ili ne. Da bi kosovsko pitanje došlo na tapet Bele kuće, bilo bi potrebno da za to postoji neki važan motiv. Nije dovoljno veliki interes da bi imali visoki stepen motivacije da ga rešavaju na ovaj ili onaj način – ističe Srđa i dodaje.

Na izjavu predsednika Vučića da ne isključuje mogućnost incidenata na Kosovu i Metohiji, i realizaciju plana grupe B13 Trifković kaže da albanska strana nije odustala da Srbe istisne sa prostora KiM.

– De facto imamo incidente na Kosovu i Metohiji non stop i ne mora da postoji šifrovani plan, a da ne vidimo njegovu realizaciju kroz mesece i godine koji su za nama. Drugim rečima, albanska strana ima sveukupni strateški plan da na Kosovu Srba ne ostane i da ono što ostane više bude jedna obesnažena ikebana koja će makar formalno podržavati priču o multietničnosti, a nema govora da su odustali od toga da Srbe odatle istisnu.

Albanskoj strani odgovara da tihom eskalacijom, mic po mic, realizuju svoje nacionalne ciljeve. Neka nagla eskalacija bi mogla da trgne Srbiju da odgovori blokadom kosovske „granice“ na svojoj strani, da odgovori ne puštanjem nosilaca kosovskih pasoša itd. To bi bile recipročne mere ili uvođnje stopostotne takse, koje bi dovele do toga da albanska strana reterira.

Garantujem, u trenutku kada bi se zavele takse na tranzitnu robu koja ide za Prištinu, kada bi se stavila rampa za nosioce kosovskih, samoproglašenih pasoša i kada bi se počelo sa zaustavljanjem isporuke električne energije, da vidimo da li bi uspeli preko Crne Gore i jadranske magistrale da uspostave put ka Evropi – tvrdi Srđa Trifković i napominje da Srbija još uvek ima neodigrane geoplotičke adute!

Samoinicijativne poteze koje albanska strana povlači uz verifikaciju američke strane, Srđa kaže da se ne bi iznenadio da su odluke bile interne, pa ukoliko bi bilo primedbi da bi moglo da se refera, ali to se nije desilo.

– Sposobnost Amerike da lupa “packe“ Srbiji je prilično ograničena. U ovom trenutku ne bi postojao nikakav konsenzus u okviru Evropske unije, pod pritiskom iz Vašingtona da se reaguje na srpske kontramere. Sigurno je da bi Srbija u takvoj situaciji imala podršku i niza članica Evropske unije, uključujući i Grčku koja je pod Ciprasom i levičarima izneverila Srbiju.

Ukoliko Albanci i povuku poteze samoinicijativno, računaju da će retroaktivno američka strana te odluke da verifikuje i to se de facto i događa. Ne verujem da im bio potreban signal iz Vašingtona da probaju sa taksama već čak se ne bih iznenadio da je unutar njihovih internih razgovora pala odluka da se proba pa ukoliko Amerikanci ozbiljno tome upute primedbu onda može i da se referira, ali to se nije desilo. Niko ne spominje temu koju oni sprovode bez zazora, a koja je strateški gledano najvažnija, a to je konstituisanje tzv. kosovskih oružanih snaga – rekao je prof. Trifković.

Govoreći o vraćanju srpskih oružanih snaga na Kosovu i Metohiji, Srđa Trifković kaže da to može da se desi u slučaju da spoljne okolnosti dovedu do zaključka da u slučaju srpske vojne intervencije protiv samoproglašenih vlasti na Kosovu i Metohiji neće biti strane intervencije.

(Srbija Danas)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …