Home / AKTUELNO / IVANOV OPTUŽIO MAKEDONSKE POSLANIKE ZA IZDAJU! U MAKEDONIJI SE TEK ZAKUVAVA

IVANOV OPTUŽIO MAKEDONSKE POSLANIKE ZA IZDAJU! U MAKEDONIJI SE TEK ZAKUVAVA

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov optužio je danas poslanike koji su izglasali početak izmena Ustava u skladu s dogovorom o rešavanju spora Grčkom, da su postupili protiv volje naroda koji je taj dogovor, kako je ocenio, „nedvosmisleno odbacio“.

„U skoro svim odlučujućim trenucima u našoj istoriji narod je donosio mudru odluku. Tako je bilo i ovog puta. Na referendumu 30. septembra narod se neglasanjem jasno izjasnio protiv ishitrenih, nametnutih i štetnih rešenja donetih bez prethodno postignutog konsenzusa. Parlament je to morao da uzme u obzir, ali je većina poslanika postupila suprotno volji naroda“, naveo je Ivanov.

U čestitici povodom 23. oktobra, Dana revolucionarne borbe, Ivanov je ocenio da je 80 poslanika koji su glasali „Za“ trebalo da uzmu u obzir da je narod odbacio dogovor s Grčkom.

Istakao je da je potrebna hrabrost da se istraje u ostvarivanju prava na samoopredeljenje i očuvanje suvereniteta i nezavisnosti države.

„Narod uvek slavi hrabre, a istorija prezire plašljive i potkupljive. Bez poštovanja prošlosti, bez svog identiteta i samosvesti, niti ima prosperitetne sadašnjosti, niti će biti bolje budućnosti“, rekao je Ivanov.

On je ukazao da je današnja realnost rezultat „sna nekoliko hrabrih Makedonaca“ koji su pre 125 godina formirali „Makedonski revolucionarni komitet“ koji je „narodu dao nadu da sopstvenim snagama može da bude svoj na svom“.

„Zato je obaveza naše generacije da ne dozvolimo da naša sloboda i nezavisna Republika Makedonija budu obezličene“, istakao je makedonski predsednik Đorđe Ivanov.

Kao što se vidi, on se nije bavio ucenjivanjem i potpkupljivanjem poslanika VMRO-DPMNE koji su obezbedili manipulativnu većinu za izglasavanje novog imena države „Republika Severna Makedonija“. Ali, zato jeste Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije koje je potpuno pod kontrolom američke ambasade u Skoplju.

Ono je danas – potpuno očekivano – odbacilo tvrdnju Ministarstva inostranih poslova Rusije da je ucenama, pretnjama i kupovinom glasova obezbeđena većina u Sobranju potrebna za početak izmena Ustava Makedonije radi sprovođenja sporazuma o rešavanju spora s Grčkom.

„Ministarstvo spoljnih polova Makedonije kategorično odbacuje navode i kvalifikacije iznete u komentaru Odeljenja za informisanje Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije 22. oktobra u vezi s izglasavanjem predloga za pristupanje izmenama Ustava u Parlamentu Makedonije“, navodi se u saopštenju.

Makedonsko ministarstvo je podvuklo da te navode „smatra potpuno neosnovanim i neistinitim, iznetim s jasnom tendencijom da se kompromituje politički proces koji je od istorijskog značaja za Makedoniju i sve njene građane“.

„Poslanici su, uz potpuno poštovanje svih demokratskih principa predviđenih parlamentarnom procedurom, doneli odluku koja reflektuje decenijska zalaganja Republike Makedonije za članstvo u NATO i u EU, kao strateške prioritete za koje postoji najširi mogći konsenzus, što je dobro poznato i našim ruskim prijateljima„, piše u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Makedonije.

Dakle: tvrdnje i zaklinjanja – bez i jednog jedinog argumenta i dokaza protiv činjenica na koje je ukazao vrh ruske diplomatije.

Nema – što je više nego simptomatično – čak ni pokušaja da se nešto argumentovano ospori.

Makedonska američka diplomatija nije se usudila čak ni da tvrdi da ambasador SAD – Džes Bejli – nije bio u noći glasanja u Sobranju i da nije učestvovao u lomljenju poslanika.

A ni da ospori tvrdnju iz Moskve da su trojica opozicionih poslanika, koja su učestvovala u izglasavanju ustavnih promena – tog dana bila puštena iz pritvora.

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …