Home / AKTUELNO / Jedini dugoročni prognostičar u Srbiji otkriva kakva će nam biti jesen, KAO I KADA ĆE SNEG!

Jedini dugoročni prognostičar u Srbiji otkriva kakva će nam biti jesen, KAO I KADA ĆE SNEG!

500
Jesen je kalendarski gledano već pred vratima, a ono što mnoge zanima jeste da li je lepom vremenu došao kraj ili još uvek možemo da računamo na sunčane, tople prilike, bez padavina?

Republički hidrometeorolški zavod Srbije izdao je saopštenje da nas početkom sledeće nedelje očekuju pretežno sunčani dani, sa dnevnom temperaturom malo ispod ili oko prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

Jesen stiže, a s njom i VIRUSI! Ako jedete ovo, neće vam moći ništa!

Međutim, iako izrada dugoročne prognoze nije preterano zahvalna, njom se ipak bavi Radivoj Komazec iz Sivca, koji po ugledu na najpoznatijeg ruskog meteorologa Borisa Koljčickog pravi prognozu za celu godinu.

– Počinjem tako što pratim 12 dana između dva Božića, katoličkog i pravoslavnog. Ti dani predstavljaju 12 meseci u godini, a ja ih konstatno pratim po 24 sata. Kasnije šemu dobijem kada te sate podelim tako da mi jedan dan iznosi 48 minuta – objasnio je on svoje naučno-tehničke metode dobijanja vremenske prognoze, uz pomoć kojih je zaključio da će ovo biti jedna od toplijih jeseni.

Kako kaže, septembar će od polovine meseca, biti promenljiv sa kišom.

– Ove nedelje zadržaće se slične temperature kao do sada. Kišu možemo da očekujemo još sutra, pogotovo na jugu zemlje, posle čega nas sve do 26.-27. septembra prati lepo vreme sa maksimalnom temperaturom između 23 do 25 stepeni C. Imaćemo i jedan hladan talas, oko tih datuma, kada će temperatura pasti do ispod 20 stepeni. Zatim 5. oktobra dolazi do razvoja oblačnosti i pljuskova, ali će sve do 20. oktobra da se zadrži lepo vreme sa najvišom temperaturom od 25 stepena – objasnio je on i dodao da će padavine u tom periodu biti ređe nego u septembru.

U novembru ćemo imati manje mrazeve, prognozira Komazec, dok za decembar navodi da će biti promenljiv, a da sneg i zahlađenje možemo da očekujemo tek posle 20. poslednjeg meseca ove godine.

(Telegraf.rs)

Check Also

VIKTOR ORBAN: VOJNO SPOSOBNI MIGRANTI SU „BIOLOŠKA BOMBA“! SRBIJA TREBA HITNO DA REAGUJE!

On je dodao da mađarske vlasti ne znaju ko je od njih zaražen a ko …