Home / AKTUELNO / KATASTROFA TEK SLEDI, MOŽDA STIŽE I DO SAVE: „BELO MORE“ PREKRILO BOSNU, uginula riba pluta na talasima, sirovi miris para grlo! (VIDEO)

KATASTROFA TEK SLEDI, MOŽDA STIŽE I DO SAVE: „BELO MORE“ PREKRILO BOSNU, uginula riba pluta na talasima, sirovi miris para grlo! (VIDEO)

Beli talog na površini vode, masne mrlje i uginula riba kraj obale uskoro bi mogli da postanu i prizor na reci Savi, ukoliko do ove reke stigne zagađenje koje se u petak uveče izlilo u Spreču.

Pre 36 sati u blizini Tuzle došlo je do ekološke katastrofe, nakon što je pukao nasip na fabrici“Sisecam soda“. Velike količine taloga „Belog mora“, sa povećanim sadržajem hlorida i sulfata, izlile su se u obližnju reku Spreču i poplavile okolna poljoprivredna zemljišta.

Stanovnici su na primetili masne mrlje, beličastu boju reke i, nedugo zatim, uginulu ribu koja pluta na talasima. Ribolovci i ekološka udruženja javljaju da je zagađenje očito, i to ne samo vode i zemljišta, nego i vazduha. Kako kažu, „sirovi miris para grlo“.

Otrovne materije se prirodnim putem šire do Doboja, zbog čega stručnjaci strahuju od moguće ekološke katastrofe. Kako kažu, opasna tečnost mogla bi da se nizvodno proširi rekom Bosnom sve do ušća u Savu. Zasada je zbog visokog vodostaja ovaj proces usporen, ali nadležne službe su na nogama.

U BOSNI UGROŽENI ŽIVOTI LJUDI

Federalni vodni inspektor proglasio je juče III stepen ekološke ugroženosti i istakao da ova katastrofa može imati ozbiljne posledice na kvalitet vode i zemljišta, a samim tim ugroziti živote ljudi i životinja.

– Zbog bazičnih pH vrednosti ovog taloga došlo je do povećanja pH vrednosti Spreče, opasnog narušavanja eko sistema reke i dugotrajnog onečišćenja zemljišta. U narednim danima vršiće se analiza zemljišta od mesta pucanja nasipa – izjavio je za Radio Sarajevo Abdel Đozić, profesor na Tehnološkom fakultetu u Tuzli.

Nakon prvih analiza utvrđeno je da su koncentracije pH vrednosti reke Spreče i dalje u granicama dozvoljenog, ali će nadležne stručne službe „Voda Srpske“ nastaviti da prate stanje kvaliteta vode.

Nadležni su juče ceo dan apelovali na stanovništvo, a posebno na vlasnike bunara uz reke Spreču i Bosnu, da ne koriste vodu dok se njena ispravnost ne proveri.

Pogledajte snimke:


Check Also

ŠOKANTAN PREOKRET NA SUĐENjU MARJANOVIĆU! ZORAN IPAK NIJE ISKLjUČIO TELEFON U VREME UBISTVA? EVO ŠTA SE DEŠAVA!

Suđenje Zoranu Marjanoviću nastavljeno je danas saslušanjem svedoka iz Telekoma, koji je potvrdio mišljenje tog …