Home / AKTUELNO / Lider Severne Koreje šokirao planetu: “Uradiću to pred celim svetom”

Lider Severne Koreje šokirao planetu: “Uradiću to pred celim svetom”

Severnokorejski lider Kim Džong-un rekao je, tokom samita sa predsednikom Južne Koreje Mun Džae-inom, da će zatvoriti teren za nuklearne probe svoje zemlje u maju, naočigled spoljnog sveta, saopšto je danas Munov kabinet.

Severnokorejski državni mediji javili su uoči samita, održanog u petak, da će Pjongjang odmah obustaviti nuklearne i raketne probe, zatvoriti lokaciju za nuklearna testiranja i, umesto toga, raditi na ekonomskom rastu i miru.

Potvrdivši te navode, Kim je rekao Munu da će pozvati eksperte i novinare iz SAD i Južne Koreje da obezbede “transparentnost” rashodovanja postrojenja, navodi se u saopštenju kabineta južnokorejskog predsednika.

“Iako su prirodno neprijateljski nastrojene prema Severnoj Koreji, SAD će, čim počnu naši pregovori, uvideti da ja nisam tip osobe koja će upotrebiti nuklearno oružje protiv Južne Koreje ili SAD preko Pacifika”, rekao je Kim u petak Munu, navodi danas Munov portparol Jun Jung, a prenosi Rojters.

“Ako održavamo česte sastanke i gradimo poverenje sa SAD, i dobijamo obećanja o okončanju rata i sporazumu o nenapadanju, zašto bismo onda morali da živimo u poteškoćama održavanja našeg nuklearnog oružja”, rekao je severnokorejski lider, kako se navodi u saopštenju Munovog portparola.

Kim je, dodao je Jung, naveo da postoje dva dodatna, šira tunela koja su ostala “u veoma dobrom stanju” na terenu za nuklearna testirana Pungje-ri, pored postojećeg, za koji su eksperti rekli da se urušio posle ponovljenih eksplozija.

Seul je saopštio da je Kim pokazao istinsko interesovanje za odustajanje od nuklearnog oružja, prenosi AP.

Kimovo obećanje pokazuje spremnost da “preventivno i aktivno” odgovori na napore u okviru procesa denuklearizacije, rekao je Jun.

Da bi olakašao prekograničnu saradnju na Korejskom poluostrvu, Kim je u petak obećao i da će odbaciti vremensku zonu koju je Pjongjang uveo 2015. godine.

On je najavio da će Severna Koreja pomeriti kazaljke za 30 minuta unapred kako bi uskladio sat sa Južnom Korejom.

Severnokorejski lider je potvrdio i da neće koristiti vojnu silu protiv Južne Koreje i istakao potrebu za institucionalnim mehanizmom kako bi se sprečile nenamerne eskalacije, dodao je portparol južnokorejskog predsednika.

U razgovoru s Munom, dodaje se u saopštenju iz Seula, Kim je rekao i da želi da pregovara s Japanom o normalizaciji odnosa.

Južnokorejski zvaničnici danas su izjavili i da je sinoć američki predsednik Donald Tramp u razgovoru s Munom rekao da je zadovoljan što su lideri dve Koreje potvrdili cilj potpune denuklearizacije tokom svog samita.

Mun i Tramp su se složili da je potreban samit Trampa i Kima, što pre, i s tim u vezi su pomenuli tri potencijalna mesta susreta, a jedno od njih je predložio Mun, navodi se u saopštenju iz Seula.

Među potencijalnim lokacijama za samit Trampa i Kima nisu Severna Koreja, SAD niti demilitarizovana zona između dve Koreje, napominje se u saopštenju.

(Tanjug)

Check Also

STIGLA NOVA VEST O AUSTRALIJAN OPENU KOJA ĆE PROMENITI SVE U NOVAKOVOJ KARIJERI!

Na pomolu je veliki preokret u odnosu Australijan opena i pandemije u susret gren slemu …