Home / AKTUELNO / Kriminal se širi Evropom: Više od 5.000 grupa pod istragom, ove mafije su najopasnije, među njima i bosovi sa Balkana!

Kriminal se širi Evropom: Više od 5.000 grupa pod istragom, ove mafije su najopasnije, među njima i bosovi sa Balkana!

albanska-mafija- kriminalac

Više od 5.000 grupa za organizovani kriminal u svim članicama Evropske unije nalazi se pod istragom, navodi se u izveštaju Evropola i ukazuje na da je to dovoljan dokaz da je organizovani kriminal više nego sposoban da se širi čitavom Evropom, piše „EU Observer“.

Istrage su, kako se navodi, do sada naglasile značaj mafija koje govore ruskim i turskim jezikom, uspon albanskih bosova u trgovini marihuanom i drugim poljima, opasnost manje poznatih grupa na međunarodnom nivou, širenje bajkerskih bandi širom severne Evrope i aktivnost vijetnamskih bandi pretežno u istočnoj Evropi.

Mnoge kriminalne grupe „prljaju“ legalnu ekonomiju, pranjem novca, što utiče na ekonomski i društveni život u delovima određene zemlje.

Makar poslednjih deset godina, Evropski parlament odobrio je dokumenta koja za cilj imaju da osujete, uspore ili okončaju rad mafije.

Ali ta dokumenta, uprkos što su odobrena od Parlamenta, „stoje u fioci“ zbog otpora nekoliko država članica.

Mafije i kriminalne organizacije traže „meke“ jurisdikcije, gde iskorišćavaju zemlje koje nemaju oštre standarde i gde istrage nisu rigorozne, navodi „Observer“.

– Strategija italijanskih mafija koje rade u inostranstvu je da budu neupadljive – navodi Evropol u svom izveštaju.

Istraživači Unuverziteta u Torinu su naveli da klanovi imaju tri osnovne rute za migracije.

Govoreći o beguncima, koji generalno ne mogu da pobegnu, ukazali su da su njima potrebne posebne lokalne „usluge“, kao što je bilo moguće videti na primerima posle napada u Francuskoj i Nemačkoj.

Druga ruta prati najbolje uslove za krijumčarenje, prvenstveno droge, kao u Španiji, Holandiji i istočnoj Evropi, a treća, navode istraživači, je ulaganje u legalnu ekonomiju.

(Tanjug)

Check Also

RUSKI EKSPERT OTKRIO: RAT RUSIJE I ZAPADA JE NEIZBEŽAN- RUSIJA IMA ORUŽJE I SPREMNA JE

Otvoreni vojni sukob između Rusije i kolektivnog Zapada je već neizbežan. Ovo je u intervjuu …