Home / TEMA DANA / DESANT NATO GENERALA NA SRBIJU: Šta se krije iza učestalih poseta najviših zvaničnika Alijanse Beogradu?!

DESANT NATO GENERALA NA SRBIJU: Šta se krije iza učestalih poseta najviših zvaničnika Alijanse Beogradu?!

Srbija ima jasno definisanu politiku vojne neutralnosti, koja je utemeljena i u rezoluciji Skupštine Srbije. Istovremeno, naše vojne snage održavaju žive kontakte i vežbe i sa pripadnicima NATO i ruskih snaga, što nas čini jedinstvenim primerom u Evropi.
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžic
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžic
Međutim, u samo nedelju dana u srpskoj prestonici sa najvišim našim zvaničnicima su razgovarala dvojica NATO generala i direktor Fronteksa.

Da li se radi o pojačanom pritisku Alijanse na naše zvaničnike da promene odluku o neutralnosti Srbije?

Tek što je stigao iz posete Vašingtonu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić susreo se sa vrhovnim komandantom snaga NATO u Evropi i komandantom američkih snaga u Evropi Kurtisom Skaparotijem.

Kako je saopšteno iz predsednikove Službe za saradnju sa medijima, Vučić je je izrazio nadu da će saradnja Vojske Srbije sa NATO, u okviru programa Partnerstvo za mir, biti unapređena sa ciljem dalje izgradnje kapaciteta za doprinos međunarodnom miru.

Srpski predsednik je istakao da KFOR, odnosno međunarodne mirovne snage na Kosovu i Metohiji pod vođstvom NATO, imaju ključnu ulogu u zaštiti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji kao garant njihove bezbednosti, kao i očuvanju stabilnosti u regionu

Komandant Savezničke komande za operacije general Skaparoti je potvrdio da će KFOR i ubuduće odgovorno ispunjavati svoje obaveze na Kosovu i Metohiji.

On je podržao napore koje Srbija ulaže u očuvanje stabilnosti i širenje saradnje u regionu.

General Skaparoti je izrazio zadovoljstvo što je u proteklom periodu između Srbije i NATO intenziviran dijalog na najvišem nivou, uz poštovanje pozicije Srbije o vojnoj neutralnosti.

On je dodao da postoji mnogo mogućnosti za unapređenje saradnje NATO sa Vojskom Srbije, ističe se u saopštenju.

Sličnu poruku ministru odbrane Aleksandru Vulinu prošle srede prenela je i admiral Mišel Hauard, komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju.

Ona je potvrdila značaj stalnog političkog dijaloga i razmene informacija, naročito kada je reč o bezbednosnim izazovima kao što su terorizam, organizovani kriminal ili migratorna kriza, sa kojom se suočava region zapadnog Balkana, ali i cela Evropa

Između ove dve posete, stao je i razgovor direktora Fronteksa, Agencije EU za evropsku i obalsku stražu, Fabrisa Leđerija sa najvišim srpskim zvaničnima. Mada Fronteks nema veze sa NATO, ne može se prenebregnuti činjenica sa da Evropsku uniju čine mahom članice Alijanse.

Politički analitičar Branko Radun za Telegraf.rs kaže da očigledno postoji pojačana zainteresovanost velikih svetskih sila za Srbiju.

– U novim odnosima snaga u svetu, ponovo Balkana postaje interesantan. Interesovanje pokazuje i nova Trampova administracija, Rusija, Kina, ali regionalna sila – Turska – ukazao je Radun

On smatra da Balkan ima svoju značajnu ulogu kod svetskih sila i da mi često potcenjujemo svoj značaj.

– Sve te česte posete pokazuju da se Alijansa, ali drugi svetski faktori bore da pridobije Srbiju. Međutim, sve dok je Srbija neutralna biće zanimljiva svima, a kada bi recimo ušla u NATO, tu ne bi više bilo velike dileme i izgubili bismo na atraktivnosti i značaju – rekao je Radun

(Telegraf.rs)

Check Also

MEDIJI KRIJU DEMONSTRACIJE U BEOGRADU- BOŠKO: „VUČIĆ JUČE HTEO DA IZAZOVE GRAĐANSKI RAT!“

Srpski pokret Dveri smatra da su kovid propusnice i druge mere u borbi protiv pandemije …