Home / U FOKUSU / POTPUNI PREOKRET U SIRIJI: Nova Trampova odluka šokirala sve

POTPUNI PREOKRET U SIRIJI: Nova Trampova odluka šokirala sve

ratoborni-tramp-sinhua

Predsednik SAD Donald Tramp odlučio je da prekine program Centralne obaveštajne agencije (CIA) za naoružavanje i vojnu obuku sirijske opozicije, piše list „Vašington post“ pozivajući se na izvore u američkoj administraciji.

Program je aktivan od 2013. godine i njen cilj je bio da se izvrši pritisak na sirijskog predsednika Bašara el Asada kako bi se osigurao njegov odlazak sa vlasti. Istovremeno, ovaj program je kritikovan u SAD zbog neefikasnosti.

Prema podacima izvora, Tramp je doneo odluku da prekine program obuke u junu nakon sastanka sa direktorom CIA Majkom Pompeom i svojim savetnikom za nacionalnu bezbednost Herbertom Makmasterom. CIA i Bela kuća odbili su da komentarišu izjave izvora.

List navodi da će paralelni program Pentagona za obuku sirijskih snaga za borbu protiv ID-a biti nastavljen.

Izvori novina smatraju da ovaj potez predstavlja izlaženje u susret Rusiji koja podržava aktuelnu vladu Sirije, ali smatraju da prekid programa nije bio uslov na pregovorima sa Rusijom o prekidu vatre u nekoliko oblasti Sirije. Tumačenje odluke kao ustupak Rusiji izazvao je kritičke komentare jednog broja američkih stručnjaka.

Konkretno, Čarls Lister sa Instituta za Bliski istok u Vašingtonu izjavio je da je Amerika „upala u rusku zamku“, a jedan od sadašnjih zaposlenih u administraciji je priznao da je „Putin pobedio u Siriji“.

List navodi da će na ukidanje programa biti potrebno nekoliko meseci.

Ipak, verovatnije je da se radi o konsolidaciji troškova, jer je Trampova administracija prethodnih mesec dana vršila kampanju u kojoj je pokušala da džihadističke formacije koje su obučavali, stave pod kapu kurdskih takozvanih „Sirijskih demokratskih snaga“ (SDF).

Ovo je izazvalo revolt među džihadistima od kojih su neki „prebegli“ u turslki „Štit Eufrata“, dok su se drugi priklonili nekoj od džihadističkih koalicija koje sponzorišu sunitske sile arapskog sveta.

(rs.sputniknews.com, Pravda)

Check Also

OTKRIVENA MISIJA UHAPŠENOG AMERIČKOG MARINCA: Ubistvom ovog čoveka, planirao da izazove najgori mogući scenario za Srbiju! Evo o čemu se radi..

Bivši američki marinac Danijel Korbet, koji je 31. januara uhapšen u Beogradu, imao je zadatak …