Home / U FOKUSU / „PROCURELE“ INFORMACIJE: Evo šta je potpredsednik AMERIKE zaista rekao Vučiću

„PROCURELE“ INFORMACIJE: Evo šta je potpredsednik AMERIKE zaista rekao Vučiću

500

Mediji pišu da je potpredsednik SAD rekao Vučiću, u Beloj kući, da se uticaj Rusije na ovom delu Balkana ne širi i da Srbija razume zašto su SAD zabrinute.

Kako saznaje taj list, pozivajući se na svoje diplomatske izvore, nedavni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i potpredsednika SAD Majka Pensa u Vašingtonu, bio je “s mnogo manje drame” nego što je to bio slučaj s prethodnom administracijom, a govorilo se o ruskom uplivu u Srbiju i na zapadni Balkan.

“Amerikancima je važno da sve ostane na nivou kakav je danas. Na Ruse ne gledaju kao na pretnju, taj odnos je bio relaksiran. Ali, iako to Pens nije konkretno rekao, iz razgovora se moglo zaključiti da bi ruski humanitarni centar u Nišu trebalo da zadrži taj ‘humanitarni’ karakter bez davanja osoblju bilo kakvog diplomatskog statusa”, navodi izvor “Blica”.

Ističe se da je Pens govorio i o trenutku u kojem je Vučić došao u Vašington i da je rekao da to što je predsednik Srbije došao na samom početku svog petogodišnjeg mandata u Vašington govori o prioritetima Srbije, ističe izvor.

Takođe se kaže i da je Pens preneo Vučiću pozdrave i čestitke predsednika SAD Donalda Trampa, koji je Vučićevu posetu ocenio “kao veoma značajnu za razvoj odnosa dve zemlje”. Dodaje se i da su Kosovo i evropske integracije, bile među temama.

“SAD insistiraju na nastavku dijaloga sa Prištinom i u tom smislu cene napore naše strane. Pens je kazao da je svestan koliko je to pitanje kompleksno, ali je rekao da da ohrabruje obe strane i da će učiniti sve da se vrazgovori nastave. Rekao je i da će Srbija imati maksimalnu moguću pomoć nove američke administracije na evropskom putu”, kaže izvor.

Pens je kazao i da Srbija “ima prijatelja u Trampovoj administraciji” i da su zainteresovani za uspeh Srbije, a samim tim i za stabilnost.

List podseća i da je predsednik Srbije posle sastanka rekao da je sa američkim potredsednikom dogovorio da ubuduće imaju ličnu komunikaciju i da je pozvao predsednika SAD Donalda Trampa da poseti našu zemlju.

(Blic,Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …