Home / AKTUELNO / Ljubiša Ristić otkrio kako je DINKIĆ UPAO u NARODNU BANKU i šta je uzeo! -Šešelj: Sve je tačno!

Ljubiša Ristić otkrio kako je DINKIĆ UPAO u NARODNU BANKU i šta je uzeo! -Šešelj: Sve je tačno!

500Foto: Aleksandar Dimitrijević/RAS Srbija

Bivši direktor JUL i poznati pozorišni reditelj Ljubiša Ristić prvi je koji pod imenom i prezimenom tvrdi ono što se do sada šuškalo po kuloarima!

On kaže da je bivši ministar Mlađan Dinkić 2000. godine upao u Narodnu banku Jugoslavije i tadašnjem guverneru Dušanu Vlatkoviću uperio pištolj u glavu i tražio mu da otvori trezor!

Priča da je Dinkić naoružan upao u NBS kruži već godinama, a Ristić sada tvrdi da je bivši lider URS te večeri otišao i korak dalje. Na konstataciju da ga je svojevremeno Dinkić prozivao, Ristić je za Kurir rekao:

Dinkić: To su budalaštine

– Ko je taj? To je onaj što sam za njega tražio anketni odbor jer je u Narodnu banku ušao s pištoljem prislonjenim guverneru na glavu i dugim cevima i tražio da mu otvori trezor. A kad se sve završi, on postade potpredsednik u ruskoj banci…

U to vreme guverner je bio Dušan Vlatković, a ove Ristićeve reči potvrđuje i lider SRS Vojislav Šešelj.

– Tačno je to što je rekao Ristić. Ko zna šta je sve bilo u tom trezoru, Dinkić je zlato koje je tamo zatekao prodavao po Evropi – podseća Šešelj.

Iako retko daje izjave, Mlađan Dinkić je ipak rešio da prekine medijsku tišinu. Za Kurir je juče odgovorio Ristiću – uzvratio je da njegove reči nemaju nikakve veze sa istinom.

– Ma to su totalne budalaštine i gluposti! Nikad u životu nisam držao pištolj u ruci, niti sam ikad imao bilo kakvo oružje. Prosto ne mogu da verujem da jedan takav vrsni pozorišni reditelj i intelektualac može tako nešto da izjavi ili da u to stvarno poveruje – kazao je Dinkić.

On je svojevremeno priznao da je ušao u Narodnu banku.

Priznao da je upao u NBS

– U okviru tog pohoda na institucije pre 5. oktobra, profesor Madžar, Kožetinac, ja i još neki drugovi ušli smo i u Narodnu banku Jugoslavije, u zgradu kod Glavne pošte.

U normalnom razgovoru s guvernerom Vlatkovićem upozorili smo ga da ne vrši nikakve naprasne transfere u inostranstvo, jer se govorilo da će deo novca iz rezervi biti evakuisan.

Taj ulaz u Narodnu banku kasnije je bio opisivan kao upad G17 plus sa automatskim puškama u državnu kasu. A od sveg naoružanja imali smo bubnjarske palice – napisao je Dinkić u pismu nakon što je proglašen za ličnost godine 2002.

Gde je bivši guverner

Vlatković u inostranstvu?

Dušan Vlatković je u dva navrata bio guverner NBS – 1986. i 1997. Kad je reč o političkom angažmanu, bio je član SK, pa SPS, a dovodili su ga i u vezu sa JUL. Posle petooktobarskih promena nije se čulo za njega, a sagovornici Kurira spekulišu da je otišao u inostranstvo, mada nismo dobili potvrdu te informacije.

Šešelj kaže da su nestale državne rezerve

DINKIĆ JE UKRAO ZLATO

Lider SRS Vojislav Šešelj nedavno je rekao da je 4. novembra, posle oružanog zauzimanja Narodne banke, Dinkić uputio zahtev da se 1.200 kg zlata koje je zatečeno u Državnim rezervama proda na svetskom tržištu, a da za to nije bilo razloga.

– Pod brojem SP 224/2000 i Labusovom nalogu zlato je prodato na Londonskoj berzi za 12 miliona funti.

To su dva glavna kriminalca koja su opljačkala SRJ. Pre toga, 5. oktobra, pojavilo se povećanje deviznih rezervi SRJ za oko 100 miliona dolara.

To znam jer sam tada bio potpredsednik vlade zadužen za privredu i finansije. Slobodan Milošević je bio u poseti Kini i kineska vlada mu je tada stavila na raspolaganje 100 miliona dolara.

Preko Labusa i Tatjane, žene Mlađana Dinkića, koja je tada bila šef kabineta potpredsednika vlade SRJ, vršen je pritisak na zaposlene u Ministarstvu za spoljnu trgovinu, a 8. novembra 2000. potpisana je prodaja – rekao je Šešelj i dodao da je novac prebačen u Moskvu, u banku koja je potom preimenovana u Eksim banku.

(Agencije)

Check Also

CRNA GORA U ŠOKU! SADA JE JASNO KO STOJI IZA FORMIRANJA KAVAČKOG KLANA

PETAR LAZOVIĆ, sin Zorana Lazovića, zaposlen u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije …