Home / AKTUELNO / Marko Đurić: Ovo je potez koji će dovršiti etničko čišćenje Srba na KiM!

Marko Đurić: Ovo je potez koji će dovršiti etničko čišćenje Srba na KiM!

marko-djuric
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je saopštio je da će predložiti Vladi Srbije da zatraži hitnu sednicu SB UN o kršenju rezolucije 1244.

Đurić je na konferenciji za novinare, povodom usvajanja Zakona o Trepči u kosovskoj skupštini, rekao i da je odluka privremenih institucija u Prištini o konfiskovanju Rudarsko-metalurškog kombinata Trepča nije važeća za Vladu, privredne subjekte i građana Srbije.

On je istakao da je odluka prištinskih vlasti o Trepči pokušaj da se dovrši etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije.

Takođe, poručio je da je koalicioni sporazum sa Srbima pogažen konfiskacijom Trepče,kao i da bi kosovski političari mogli ostati bez foteelja.

S druge strane, dok menadžment i radnici Trepče, kao i predstavnici Srba upućuju poruke da će jednostrane odluke biti ništavne na severu i da se odluke u vezi sa Trepčom ne mogu donositi bez dogovora sa srpskom zajednicom, kosovski premijer, Isa Mustafa i predsednik Skupštine, sa druge strane, upućuju čestitke zbog usvajanja zakona o Trepči.

“Tokom Nedelje rudara, ranije ove godine, obećao sam rudarima da ćemo rešiti pitanje Trepče za dobrobit svih. Danas je Zakon o Trepči usvojen, zakon koji utire put za razvoj. Srećno!”, poručio je Mustafa na svom Fejsbuk nalogu.

“Trepča je bila, jeste i biće kosovska. Srećno!”, naveo je Veselji, prenosi portal Kos sev.rs.

Skupština Kosova usvojila je zakon o Trepči u drugom čitanju sa 79 glasova za i 14 uzdržanih.

Uzdržani su bili poslanici Samoopredeljenja, dok poslanici Srpske nisu, kao i tokom prvog čitanja, bili u sali kada se glasalo.

Ðurić je, takođe, kritikovao što Priština želi da napravi određene presedane kako bi se dočepala Gazivoda i kompletne nergetske mreže.

– Ta mreža nije imala ni istorijske veze sa pokrajinom. Sever je uvek bio priključen na Elektrosrbiju iz Kraljeva. Oni bi sve to hteli da uzmu i odbijaju registraciju preduzeća koja smo dogovorili, kao što je Elektrosever. Elektrokosmet, uključujući i Trepča, koji je važan snabdevač strujom, i Elektrosrbija iz Krajljeva nastaviće da snabdevaju naše građane na severu Kosova strujom – najavio je on.

Upitan kada će posetiti Kosovo i Metohiju Ðurić je podsteio da je pre par dana rekao „u narednih nedelju dana“ i da ga treba držati za reč.

Kakve će posledice ova odluka imati po Srbiju? Svoje odgovore ostavite u komentarima.

(Tanjug)

Check Also

OD JUČE SRBIJA VIŠE NIJE ISTA- POGLEDAJTE ŠTA KAŽE POLJOPRIVREDNIK ZAŠTO JE DOŠAO (VIDEO)

Jučerašnji dan utorak 7.7.2020 verovatno će ući u istoriju Srbije, sve na to liči. Do …