Home / AKTUELNO / PRESTROJAVANJE PRED POČETAK UDARA: Rusi krenuli da razmeštaju teške bombardere iznad američkih vojnih baza!

PRESTROJAVANJE PRED POČETAK UDARA: Rusi krenuli da razmeštaju teške bombardere iznad američkih vojnih baza!

avion-rusija-bombarder-tu-95
Ministarstvo odbrane Rusije ulazi u završnu fazu formiranja nove divizije teških bombardera na Dalekom istoku. Plan je da nova jedinica patrolira Tihim okeanom iznad Japana, Havaja i ostrva Gvam, na kojem se nalazi američka vojna baza.

U sastavu divizije su strateški bombarderi Tu-95MS, naoružani krstarecćim raketama, i strateški supersonički bombarderi Tu-22M3. To je već druga divizija tog tipa u Rusiji. Prva je formirana 2015. godine i razmeštena je na vojnim aerodromima u gradovima Mozdoku na Kavkazu i Engelsu u srednjem toku reke Volge.

Nekoliko desetina bombardera u sastavu nove jedinice biće razmešteno u Irkutskoj i Amurskoj oblasti. Analitičari kažu da na taj način Rusija razvija „istočni pravac“ spoljne politike, jer je unapređivanje regionalnog sistema bezbednosti oduvek bio jedan od ključnih elemenata saradnje Rusije i azijskih zemalja i organizacija.

Vojni analitičar Aleksandar Sobanjin iz Centra strateške konjunkture“ kaže da je nova jedinica „duga ruka ruske strateške avijacije“.

– To je ono što smo čekali od početka devedesetih godina prošlog veka. Na taj način Rusija bez ikakve histerije i nepromišljenih poteza poručuje da je spremna za sve vrste vojnih dejstava, to jest da je spremna da se brani i da se usprotivi pokušajima američke ratne mornarice da destabilizuje situaciju u regionu i da ugrozi naše interese ne samo na Dalekom istoku, već i u celoj Istočnoj Aziji – objašnjava Sobanjin.

tupolev-tu-160-avion-rusiTupolev Tu-160

On podseća da je Ministarstvo odbrane Rusije započelo proces modernizacije ratne avijacije.

– Interesantno je da Amerikanci već oko deceniju i po ne uvode u upotrebu nove strateške bombardere. Naravno da je armija SAD i dalje jača i veća od ruske vojske, ali kada govorimo o kvalitetu, a ne samo o kvantitetu, naše snage se već mogu uporediti sa američkim snagama, jer Rusija veoma brzo modernizuje vojsku. Nemamo takvu flotu kao što je imaju Amerikanci, ali trebalo bi imati u vidu da se struktura snaga ruske vojske potpuno razlikuje od američke. Ruski aduti su Raketna vojska strateške namene i Vazdušno-kosmičke snage, stoga je Rusija u stanju da obuzdava američku flotu iz vazduha. Razmeštanje divizije na Dalekom istoku, ubrzana izgradnja baze za podmornice na poluostrvu Kamčatki i baze za privremeno razmeštanje podmornica duž Severnog morskog puta će nam omogućiti da obezbedimo kompletnu zaštitu ruskih granica, iako su do pre nekoliko godina samo granice na Kavkazu i u Evropi bile potpuno zaštićene – zaključuje Sobanjin.

(rs.sputniknews.com)

 

Check Also

DAVILI GA KOLENOM: DEMONSTRANTI U BEOGRADU SPASILI MLADIĆA, DOK SU GA HAPSILI “CIVILI”! (VIDEO)

Devojka koja je očigledno bila sa njim u društvu, vikala je „civilima“ da ga puste, …