Home / AKTUELNO / Medvedev: Tramp pokazao da je predizborna kampanja bila prevara, i da će se protiv Sirije boriti na ivici vojnog sukoba sa Rusijom!

Medvedev: Tramp pokazao da je predizborna kampanja bila prevara, i da će se protiv Sirije boriti na ivici vojnog sukoba sa Rusijom!

Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp pokazao je da ima nameru da se sa oficijelnim Damaskom bori na grani vojnog sukoba sa Rusijom – ocenio je i upozorio Dmitrij Medvedev.

tramp

Ruski premijer je naglasio da je Trampova administracija prodemonstrirala da će se žestoko boriti protiv zakonite vlasti Sirije i dodao:

„Umesto izreklamirane teze o zajedničkoj borbi sa glavnim neprijateljem – sa Islamskom državom“ – Trampova administracija demonstrira da će voditi jarosnu borbu protiv zakonite vlade Sirije. I da će to činiti u oštrom sukobu sa normama međunarodnog prava i bez odobrenja UN.

Čak i po cenu nepoštovanja američkih unutrašnjih procedura koje obavezuju šefa države da prethodno o vojnim operacijama koje nisu odgovor na napad na Sjedinjene Države obavesti Kongres SAD.“

Medvedev je ponovo upozorio da Tramp deluje „na ivici vojnog sukoba sa Rusijom“.
Što je takođe simptomatično, Medvedev je ocenio da je „mašinerija vlasti u SAD“ za svega dva i po meseca uspela da „slomi“ sve Trampove predizborne postulate i obećanja“:

„Odmah posle Trampovog izbora sam shvatio da će sve zavisiti od toga koliko brzo će postojeća mašinerija vlasti uspeti da slomi Trampovu predizbornu platformu. Evo, uspela je to za dva i po meseca.

Udarima po Siriji – administracija predsednika SAD je potvrdila i svoju nesamostalnost, svoju krajnju zavisnost od mišljenja vašingtonskog establišmenta koji je sam Tramp oštro kritikovao u svom inauguracionom govoru“.

Šef ruske diplomatije, Sergej Lavrov, danas je najavio da će Moskva tražiti da se otkrije istina o Trampovoj odluci da se krstarećim raketama razori avio-baza u Siriji.
Lavrov je takođe ocenio da su ti udari naneli dodatnu štetu ionako podrivenim odnosima RF i SAD.

Pritom je ipak izrazio nadu da te „provokacije neće dovesti do nepovratnih rezultata“.

Ruski ministar je obratio pažnju na činjenicu da Vašington nije izneo nikakve činjenice koje bi potvrdile da je do hemijskog napada u sirijskoj provinciji Idlib zaista došlo i da se pozvao „samo na neke fotografije“, oslanjajući se na manipulacije sa decom i tvrdnje raznih NVO, uključujući „svima poznate prevarante iz takozvanih Belih kaciga koji se bave inscenacijama radi provociranja akcija protiv sirijske vlade“.

Lavov je posebno upozorio da sadašnja dejstva SAD liče na američku agresiju na Irak.

Portparolka Ministarstva inostranih poslova RF Marija Zaharova izjavila je da je Pentagon udar krstarećim raketama po Siriji pripremao unapred – pre takozvanog „hemijskog napada u Idlibu“ koji je samo iskorišćen kao izgovor za demonstraciju sile.

„Svim vojnim stručnjacima je jasno da je odluka o udarima u Vašingtonu bila doneta pre događaja u Idlibu. Da bi se opravdao, Vašington je potpuno izokrenuo ono što se dogodilo u Idlibu. Amerikanci ne mogu da ne znaju da sirijska armija tamo nije koristila hemijsko oružje. Jer, Damask ga naprosto nema“.

 

 

(Agencije)

Check Also

NOVINAR ZATRESAO CELU DRŽAVU TEKSTOM: MRZIMO NOVAKA JER NIJE KUKAVICA KAO MI AUSTRALIJANCI!

Tekst kolumniste portala “Spektator”, Džejmsa Mekfirsona izazvao je ogromne potrese u Australiji! Zašto je tako, …