Home / AKTUELNO / MILO POTPISAO PLJAČKAŠKI ZAKON: KNEŽEVIĆ POZVAO MITROPOLITA DA PROKUNE ĐUKANOVIĆA I NjEGOVO POTOMSTVO (VIDEO)

MILO POTPISAO PLJAČKAŠKI ZAKON: KNEŽEVIĆ POZVAO MITROPOLITA DA PROKUNE ĐUKANOVIĆA I NjEGOVO POTOMSTVO (VIDEO)

MONTENEGRO-NATO-predsednik Crne Gore Milo Đukanović očekivano je – ne časeći – potpisao „Zakon o slobodi vjeroispovijesti“.

Uprkos tome što ga je – odmah po izlasku iz pritvora – jedan od lidera Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić, pozvao da to ne čini već da taj dokument vrati ponovo Skupštini kako bi se uklonili njegovi nedostaci i doneo novi zakon.

Mandić je na konferenciji za medije u Skupštini Crne Gore rekao da će odmah naložiti predsednicima opštinskih odbora da pozovu kolege iz opštinskih odbora drugih partija opozicije da se dogovore o protestima u svim opštinama.

Mandić je poručio da Demokratski front nastavlja narednih dana sa snažnim pritiskom na crnogorski režim, „da se promeni ono što je na siledžijski način usvojeno suprotno većinskoj volji građana“.

„Verujem da će biti dovoljno pameti u Crnoj Gori da se dođe do rešenja“, kazao je Mandić.

Rekao je da 100.000 građana može da izvrši potrebni pritisak.

Naglasio je da su poslanici “uradili šta su mogli”, te da je sada na verujućem narodu da izvrši pritisak.

„Mi ne treba da nosimo fotografije naših predaka, nego treba da nosimo ikone naših svetaca, da se Bogu pomolimo i da svi koji veruju u Boga i koji pripadaju Pravoslavnoj crkvi izađu na ulice. Za organizaciju izlaska na ulice prvenstveno je zadužena naša Srpska pravoslavna crkva i svakako mi koji želimo da se taj zakon menja u Skupštini, sa ciljem da se on ponovo vrati u Skupštinu i uklone nedostaci kako bi u njega bilo ugrađeno sve ono što je predlagala crkva”, istakao je Mandić.

On je kazao da nije pošteno ni ljudski da predstavnici katoličke veroispovesti i pripadanici islamske i jevrejske zajednice imaju rešena pitanja njihovih crkava i verskih zajednica, a da je jedino najbrojnija – pravoslavna zajednica -dovedena u situaciju da bude opljačkana.

Mandić je kazao da je usvojeni Zakon usmeren protiv pravoslavnog naroda, Srpske pravoslavne crkve, protiv svakog građanina Crne Gore i svake pravoslavne porodice:

“Jer, svi moraju da računaju da na osnovu ovog Zakona mogu da se oduzimaju seoske crkve, naša seoska groblja, da mogu da se oduzimaju božji hramovi, ćivoti, zemlja koju su ljudi zaveštavali našim crkvama i manastirima…”, rekao je Mandić.

Poslanik DF Milan Knežević je kazao da od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija traži da ne dozvoli da Đukanović naloži badnjak ispred Cetinjskog manastira.

„Ako Đukanović potpiše ovaj zakon, tražim od Amfilohija da prokune njega i njegovo potomstvo“, kazao je Knežević.

Knežević je kazao da su informaciju da će Đukanović, koji je ateista, nalagati badnjake čuli u Skupštini, one večeri kad se raspravljalo o zakonu.

Poslanik Milun Zogović je kazao da nema popuštanja i da se „stvar mora isterati do kraja“.

Đukanovićeva policija i privatna obezbeđenja u Skupštini su uhapsila 18 poslanika DF i još četiri osobe.

Đukanovićev montenegrinski režim, iako se oslanja i na NATO, nema petlju kakvu bi voleo da ima.

Lidere Demokratskog fronta (DF) Andriju Mandića i Milana Kneževića i poslanika Miluna Zogovića jutros je pustio iz pritvora.

A planirao je da ih drži bar još jedan dan.

Svoj trojici Osnovno državno tužilaštvo u Podgoric bilo odredilo pritvor do 72 časa, bez obzira što im nije skinut poslanički imunitet, a za delo za koje se terete nije zaprećena kazna viša od pet godina zbog čega su počeli štrajk glađu u pritvoru.

Mandić, Knežević i Zogović najavili su konferenciju za novinare u holu Skupštine Crne Gore u Podgorici.

Svi poslanici DF-a uhapšeni su u Skupštini Crne Gore prilikom pokušaja opstrukcije glasanja za diskriminatorski zakon kojim se predviđa otimanje hramova Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Informativni portal IN4S dobio je, ekskluzivno, snimak iz telefona poslanika Zogovića, koji je upravo izašao iz zatvora.

U njemu su poslanici Demokratskog fronta, koji su sramno uhapšeni od strane crnogorske policije, dok su obavljali svoju obavezu u Skupštini Crne Gore protestujući zbog usvajanja zakona o otimačini imovine SPC u Crnoj Gori, nisu podlegli pritisku, daleko od toga da ih je uplašilo postupanje režima – pevali u marici dok su ih vodili u zatvor!

Ovo je poruka hrabrosti i zajedništva. Režim ne može da nas uplaši jer smo na pravoj strani. Branimo svetinje, a to je blagoslov.

Check Also

IZ NEMAČKE STIGLA PORUKA: NOVE GRANICE NA BALKANU SU OPASAN PROJEKAT

Nemački državni sekretar za Evropu Mihael Rot izjavio da je “crtanje” novih granica “opasan put” …