Home / AKTUELNO / NIZ PAKLENIH LETA U SRBIJI? Tropski talas u aprilu nije ništa za VRELINU koja tek dolazi, a jedna stvar posebno BRINE METEOROLOGE

NIZ PAKLENIH LETA U SRBIJI? Tropski talas u aprilu nije ništa za VRELINU koja tek dolazi, a jedna stvar posebno BRINE METEOROLOGE

Visoke aprilske temperature u Beogradu spremaju nas za vrelo leto u celoj Srbiji. Da li se trend porasta temepratura i klimatski izazovi nastavljaju za predstojeće leto proverili smo sa stručnjacima meteorologije i klimatologije.

Ono što se može očekivati ovog leta, kako kaže meteorolog Đorđe Đurić, svakako su temperature iznad proseka.

– U julu i avgustu očekuje se nekoliko toplotnih talasa što podrazumeva prelazak temperature od 35 stepeni, dok će padavina biti u proseku za to doba godine- kaže Đurić.

Međutim, kako navodi Ana Savović iz Republičkog hidrometorološkog zavoda ove godine ne očekujemo ekstremno leto.

– Prema podacima koje za sada imamo očekuje se toplo leto i povremeni toplotni talasi, ali ne u onoj meri kao 2017. godine kada je letnji period bio drugi najtopliji u Srbiji.

Odakle nam dolaze talasi vrućine i od čega zavise burne klimatske promene objašnjava Đurić.

-Oscilacije zavise od procesa u atmosferi, a praktično cela Evropa se nalazi pod toplim strujanjima koja dolaze sa severa Afrike. Povremena osveženja i pad temeprature moguća su pod uticajem vlažne vazdušne mase sa Atlantika što donosi i vremenske nepogode – kaže on.

Ono što zabrinjava stručnjake jesu visoke temperature u kontinuitetu poslednjih par godina.

– Globalni trend je porast temepratura i vrlo topla leta tako da visoke temperature nisu nešto sa čim se nismo susreli pre, ali ono što je karakteristično za poslednjih par godina i što utiče na porast prosečnih temepratura jesu visoke temperature u neprekidnom nizu počevši od 2003. godine pa 2007. godine kada je u Beogradu izmereno paklenih 43,6 stepeni  zajedno sa 2012. godinom kada je proglašeno najtoplije leto u Srbiji i od kad temeprature nastavljaju da rastu- navodi Đurić.

Vremenski fenomeni u Srbiji

Sve su češće ekstremnije pojave poput pojave tornada u Pančevu pretprošle godine, poplave 2014. godine i ekstremno hladni prošlogodišnji januarski dani.

U aprilu pre par dana izmerena je temepratura od 29 stepeni iako je prosečna za ovaj mesec 18 stepeni. Ako se prisetimo da je prošle godine u aprilu padao sneg zaklučak je da ipak postoji opasnost od prevelikih oscilacija u vremenu koje bi mogle da izazovu nesvakidašnje vremenske fenomene.

Međutim, teško je ovako rano zaključiti da li postoje konkretni razlozi za brigu za predstojeće letnje dane.

Check Also

UBIĆU AKO MI NEKO OTME ZEMLJU: BRANIMIR SE SUPROTSTAVIO VUČIĆU OKO RIO TINTA (VIDEO)

„Ovo je moja dedovina, radio sam, ostario sam i sad to treba da mi otme …