Home / TEMA DANA / NEVIĐENA RUSKA MOĆ U SIRIJI: Nije najmodernije oružje jedino sa čime se Zapad suočava! Ovo je Putinov najjači adut! (VIDEO)

NEVIĐENA RUSKA MOĆ U SIRIJI: Nije najmodernije oružje jedino sa čime se Zapad suočava! Ovo je Putinov najjači adut! (VIDEO)

Nedavni udari SAD, Francuske i Velike Britanije na navodna postrojenja za proizvodnju hemijskog oružja u Siriji podigla su očekivanja oko sukoba Zapada i Rusije.

Rusija je već tri godine prisutna u Siriji sa vojskom, ratnim vazuhoplovstvom i mornaricom.

Intervencija Rusije 2015. godine je promenila tok sukoba u Siriji. Vladine snage sada kontrolišu 78.000 kvadratnih kilometara dok su pre intervencije Rusije kontolisale samo 19.000. Rusko vazduholovstvo je uništilo pobunjenike u urbanim centrima.

Do decembra 2017. godine 48.000 Rusa je učestvovalo u borbenim dejstvima, a piloti su imali gotovo 34.000 letova.

Putin je proglasio pobedu u Siriji i najavio delimično povlačenje ruskih snaga. Ipak, oni će ostati u bazi Hmejim i luci Tartus.

Tačan broj ruskih vojnika koji su stacionirani u Siriji oduvek je bila strogo čuvana tajna, ali se procenjuje da ih zajedno sa pripadnicima mornarice i avijacije ima na hiljade.

Rusija na obalama Sirije ima tri korvete klase Bujan-m, četiri podmornice klase Kilo i jedan krstaricu klase Kirov.

Vazduhoplovstvo raspolaže sa 14 strateških bombardera TU-22M3, 12 taktičkih lovaca Su-24M2 i 12 helikoptera Mi-24P / 35m.

Rusija planira da isporuči Asadu sistem S-300 što se vidi kao pokušaj da se odvrate dalji napadi SAD.  Gotovo 85 odsto ruskih vazhuhoplovaca i 90 odsto vojnika su stekli borbeno iskustvo u Siriji. Tokom sukoba je testirano više od 200 novih oružja.

Ovo uključuje 166 lansiranja visoko preciznih krstarećih raketa lansiranih sa ratnih brodova i podmornica, jer Rusi pokazali da mogu da odgovore SAD za ovakav tip oružja.

Rat je na kraju dao Putinovu priliku da ponovo pozicionira Rusiju kao veliku silu i pokaže svoj impresivni vojni arsenal.

Od kubanske raketne krize 1962. godine Rusija nije imala takav uticaj na zemlju sa kojom se ne graniči. Putin je jasno stavio do znanja da Moskva želi da svet upozna njenu vojnu moć.

„Ruska vojska i mornarica su u potpunosti pokazali svoje povećane sposobnosti i uspešno su koristili najsavremenije naoružanje“, rekao je on u decembru.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ohladio je one koji su očekivali početak Trećeg svetskog rata u Siriji, ali zabrinutost Zapada nije bila bez razolga.

On je otkrio da su vojni zvaničnici kontaktirali svoje ruske kolege pre vazdušnih udara.

„Oni su bili obavešteni o tome gde su naše crvene linije, uključujući i crvene linije na terenu, geografski.“

Pogledajte video:
class=“mce_SELRES_start“>

(Kurir/Dejli star)

Check Also

BLIŽI SE RAT NA DALEKOM ISTOKU: KAD POČINJE SUKOB KINE I SAD OKO TAJVANA?!

Neočekivano koliko i obeshrabrujuće, američki i kineski mediji došli su do konsenzusa koji nisu tražili. …