Home / AKTUELNO / NOVI DETALJI STRAVIČNE NESREĆE- Amabasador Potežica stradao dok su pokušavali da ga ubiju? Na automobilu probušene sve četiri gume..

NOVI DETALJI STRAVIČNE NESREĆE- Amabasador Potežica stradao dok su pokušavali da ga ubiju? Na automobilu probušene sve četiri gume..

Foto: AP/Tanjug, tripoli.mfa.gov.rs
Foto: AP/Tanjug, tripoli.mfa.gov.rs

Ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica, koji je juče u bolnici u Susu, u Tunisu, podlegao povredama saobraćajne nesreće koju je doživeo 2. maja, sleteo je s puta oko dva sata iza ponoći dok su pokušavali da ga otmu pripadnici ISIS-a, piše Blic.

Ovaj list navodi da iza otmice stoji Abdulah Dabaši, za kog Libijci javljaju da je mrtav ali to nikada nije potvrđeno, i koji stoji iza otmice dvoje srpskih državljana 2015. godine. On je komndant ISIS-a na prostoru Sabrate, grda koji je udaljen oko 60 kilometara od Tripolija..

Prema pisanju Blica tragedija se dogodila oko dva sata ujutru, na teritoroiji koju kontrolištu ekstremisti a kada se vraćao u Libiju, u amabasadu.

Neimenovani strani diplomata navodi da je on presretan na istom putu na kojem su 2015. godine oteteo, a potom i ubijeno dvoje srpskih radnika ambasade – vezista Slađana Stanković i vozač Jovica Stepić.

– Dve su moguće verzije kako je došlo do tragedije. Ili su otmičari presekli put ambasadoru i tada je došlo do sudara, ili je do tragedije došlo kada je ambasador pokušavao da pobegne od njih. Sve se događalo dva sata iza ponoći.

Pretpostavka je da su kidnaperi, kada su videli stanje amabasadora posle nesreće, odustali od otmice. Reč je o gotovo identičnom stilu otmice – isceniranoj saobraćajnoj nesreći, a kao što je bio slučaj sa drugim srpskim državljanima – otkriva izvor Blica.

Dabaši je poznat i kao Abdulah Haftar, i za njim su zapadne službe raspisale poternicu, a sumnja se i da je događaj njegovog ubistva isceniran u medijima da bi mogao da deluje.

Sa druge strane, Novosti pišu da prvi rezultati istrage pokazuju da su na Potežičinom automobilu sve četiri gume izbušene. Forenzičati ispituju da li je do pucanja došlo tokom udesa i sletanja ili su probušene gume uzrok nesreće. U toku je i forenzičko veštačenje kočnica.

Ovaj list, međutim, navodi da je amabasador Potežica saobraćajku imao na putu iz Tripolija do tuniskog glavnog grada, na putu Sfaks-Sus u pokrajini Mahdija. Trebalo je da ode na ostvro Đerba.

– Sa prelomima po celom telu i teškim povredama glave prebačen je u bolnicu. Lekari su planirali da ga prebace do glavnog grada Tunisa, ali nisu smeli da rizikuju da ga pomeraju. Učinili su sve da ga spasu, čak su ga jedno vreme držali u veštačkoj komi ali njegovo srce nije izdržalo toliko teške povrede.

Tunišanski mediji javljaju da je Potežica izgubio kontrolu nad volanom a zatim udario u bankinu i prevrnuo se.

(Telegraf.rs / Blic/ Novosti)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …