Home / ZANIMLJIVOSTI / Evo koliko morate da platite, ako na zadnjem sedištu imate dva pojasa…

Evo koliko morate da platite, ako na zadnjem sedištu imate dva pojasa…

policija

Vozač kome saopšte na tehničkom pregledu da mu vozilo, koje je do sada bilo registrovano za pet putnika, a na zadnjoj klupi ima dva pojasa, pa je samim tim predviđeno za registraciju za četiri putnika, neće platiti samo izradu nove saobraćajne dozvole (1.314 dinara), već mu predstoji znatno dublje zavlačenje ruke u džep, što će ga za razne papire koštati minimalno 11.114 dinara, pišu Večernje Novosti.

– Nije dovoljno ni da donese potvrdu proizvođača. Potrebno je da od nadležne laboratorije donesu uverenje.

U suprotnom, mi te vozače i njihova vozila vraćamo sa linije pregleda – kaže Ana Trifunović iz jednog beogradskog preduzeća koje se bavi uslugama tehničkog pregleda.

O čemu se zaista radi objasnio je direktor Centra za motorna vozila AMSS Milan Božić:

– Nema tu nikakvih nepoznanica, već se jednostavno radi o poštovanju slova zakona. Sve se radi po ZOBS (Zakon o bezbednosti saobraćaja Srbije) i pravilniku o ispitivanju vozila. AKo vozilo ima četiri pojasa a registrovano je za petoro, jasno je da je to protivzakonito i da se mora regulisati – kaže Božić.

Praktično, to znači da vlasnik vozila podnese zahtev za ispitivanje vozila Agenciji za bezbednost saobraćaja (300+3.000 dinara), zatim ide kod proizvođača vozila (ovlašćenog

uvoznika) da mu izda odgovarajuću potvrdu o stvarnom broju sedišta (cena potvrde od 1.500 do 12.000 dinara), a onda sa tom dokumentacijom u neku od ovlašćenih laboratorija za ispitivanje vozila.

U Centru za motorna vozila AMSS ta usluga košta 5.000 dinara.

Po dobijanju uverenja od laboratorije, sva dokumenta se podnose Agenciji za bezbednost saobraćaja i na kraju sa poslednjim papirom od Agencije odlazi se na tehnički pregled gde mu se upisuju novi podaci i dobija novu saobraćajnu dozvolu.

Nije poznato koliko tačno ima ovih vozila.

(Telegraf.rs / Večernje Novosti)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …