Home / AKTUELNO / NOVI ŽIVOT ZA DECU IZ KUĆE STRAVE: 13 BRAĆE I SESTARA KOJE SU roditelji držali gladne i vezane prvi put se susreću sa MODERNIM SVETOM (VIDEO)

NOVI ŽIVOT ZA DECU IZ KUĆE STRAVE: 13 BRAĆE I SESTARA KOJE SU roditelji držali gladne i vezane prvi put se susreću sa MODERNIM SVETOM (VIDEO)

Monstruozni roditelji iz Kalifornije, Dejvid (56) i Luis Turpin (49), koji su zarobili i godinama mučili svoje trinaestero dece pojavili su se u petak na saslušanju pred sudom.

Po prvi put advokati koji predstavljaju njihovo sedmoro dece otkrili su kako se oporavljaju kao i kako gledaju na budućnost.

Deca u dobu od dve do 29 godina spasena su iz njihovog doma u Perisu pre gotovo šest nedelja, a jedan izvor otkrio je za CBS Njuz kako je šestero mlađe dece raspoređeno u dve udomiteljske porodice. Sedmoro odraslih nalazi se u obližnjem zdravstvenom centru gde imaju pristup svemu s čime se dosad nisu susretali – od nastavaka filmova o Hariju Poteru pa do „ajpeda“.

– Sve ovo je za njih novo iskustvo, pogotovo shvatiti da imaju prava i da se njihovo mišljenje uvažava – rekao je advokat Džek Ozborn koji uz Kaleba Mejsona predstavlja stariju decu.

U zdravstvenom centru, imaju, tvrde advokati, i uređen dvorišni prostor gde mogu da vežbaju ili igraju neki sport. Takođe, kao deo terapije, neki od njih uče da sviraju gitaru, što im je prvi put nakon dugo vremena izmamilo osmeh na lica, tvrdi direktor medicinskog centra.

Nakon što su godine proveli u zarobljeništvu, ponekad zavezani za krevete i teško pothranjivani, sada su slobodni sami da donose odluke. Advokati ističu kako sada žele da idu na plažu, u planine, da gledaju filmove, a napominju i da su izrazili želju za studiranjem i zapošljavanjem.

– To je velika stvar, moći odlučiti šta će čitati, šta će obući… sve to su odluke koje čine svakog dana i koje ih osnažuju – govori Ozborn, prenosi Jutarnji list.

Gradonačelnica obližnje Korone, Karen Špigel, koja je u kontaktu s medicinskim sestrama, kaže kako su joj one ispričale koliko su to draga, mila i zahvalna deca.

– Neka od njih nikada pre nisu videla četkicu za zube… Stvari koje mi uzimamo zdravo za gotovo njima znače jako mnogo – dodaje.

Starija i mlađa deca još se nisu susrela, ali komuniciraju putem Skajpa.

– Svi imaju svoje želje i interese, a sada će ih imati priliku i ostvariti, što je zaista uzbudljivo – napominje Ozborn.

Njihovi roditelji izjasnili su se nedužnima, a braća i sestre trebalo bi na sudu da svedoče protiv njih.

Pogledajte video:


Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …