Home / AKTUELNO / OBRT: Priština povukla potez posle koga su šanse za dogovor sa Beogradom ništavne

OBRT: Priština povukla potez posle koga su šanse za dogovor sa Beogradom ništavne

Vlada Kosova odbila dogovor o početku izrade statuta za formiranje ZSO dogovoren na nedavnom sastanku u Briselu između Beograda i Prištine, uz prisustvo evropskih visokih zvaničnika.

Vlada Kosova nije dala zeleno svetlo za izradu statuta Zajednice srpskih opština iako je delegacija Prištine u Briselu pružila uveravanje da će se to desiti,  potvrđeno je Sputnjiku u redovima bliskim kosovskim vlastima.

Kako je rečeno, vlada je zaključila da „nijedan zvaničnik Prištine nema mandat da donosi odluke van ustavnog okvira“. Kao i da će Statut biti izrađen, kada vlada to naloži timu koji je formirala prethodna vlast još 2016.

Ovom odlukom vlade u Prištini faktički je pogaženo obećanje koje je albanska delegacija dala na nedavno održanom sastanku u Briselu u nastavku dijalogu sa Beogradom. Tada su pružili uveravanja da će dozvoliti nadležnom timu da počne pripreme za izradu nacrta statuta Zajednice.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, samo potvrđuje za Sputnjik ono što Beograd već godinama govori, a to je da Priština neće da realizuje ključni deo briselskog sporazuma — formiranje Zajednice srpskih opština.

„Oni žele da obesmisle ZSO, da je ostave bez ikakvih nadležnosti i da na taj način zapravo ponište briselski sporazum“, uveren je Drecun.

Naš sagovornik kaže da je Srbija u više navrata upozoravala i Prištinu i Brisel i međunarodnu zajednicu da je briselski sporazum, kao i ceo proces normalizacije odnosa, bez ZSO —  mrtav.

„Sada je na onima koji su pokrovitelji ovih razgovora i dogovora, a to je Evropska unija,  da reaguju. Znači, ne mogu da se ponašaju tako nonšalantno  kada Priština evidentno godinama izbegava da realizuje obavezu da se formira ZSO“, naglašava naš sagovornik.

Drecun pita i da li mi treba da verujemo u naivnu tezu da Brisel i Vašington nemaju dovoljno uticaja na Prištinu da ispoštuje ono što je prihvatila kao svoju obavezu.

„Beograd je ispunio sve što je bilo do njega, sada je sve na Prištini. Neozbiljna je priča koja stiže iz Brisela i Vašingtona. Oni su ti koji imaju dovoljno mogućnosti i moraju da nateraju Prištinu da prihvati dogovoreno i ono što je prihvatila kao svoju obavezu“, precizan je Drecun.

Delegacije Beograda i Prištine krajem februara održale su u Briselu tehničke razgovore posle 14 meseci pauze. Delegaciju Beograda predvodio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, a za Beograd je ključna tema bila upravo — formiranje Zajednice srpskih opština.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …