Home / TEMA DANA / MOMČILO TRAJKOVIĆ OTKRIVA ZAŠTO SE SADA VUČIĆU TOLIKO ŽURI DA REŠI KONAČNO PITANJE KOSOVA.. (VIDEO)

MOMČILO TRAJKOVIĆ OTKRIVA ZAŠTO SE SADA VUČIĆU TOLIKO ŽURI DA REŠI KONAČNO PITANJE KOSOVA.. (VIDEO)

Nekadašnji potpredsednik Vlade Momčilo Trajković. koji je sada član rukovodstva Srpskog nacionalnog foruma, pozvao je Aleksandra Vučića da odustane od namere da sada rešava „konačni status Kosova i Metohije“.

U emisiji novinara Budimira Ničića „Slobodno srpski“, najavio je da će Forum organizovati okrugli sto pod nazivom „Kosovo i Metohija: Promena politike ili..“., kome će po prvi put prisustvovati i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić i predstavnici Srpske liste. Potom je objasnio:

„Tražimo da (predsednik Srbije) prestane da obećava da će konačno rešiti status Kosova, jer danas Srbija nije u poziciji da može da rešava problem konačnog statusa Kosova, a da to bude u korist naših nacionalnih državnih interesa. Naš zadatak je da mu saopštimo da postoje Srbi i da većina misli onako kako mi govorimo, koji se ne slažu sa politikom koja treba konačno danas da reši Kosovo, jer to, u stvari, vodi ka nezavisnosti Kosova“, kazao je.

Na pitanje zašto se Predsedniku Srbije žuri da reši pitanje Kosova, Trajković je kazao da su verovatno u pitanju ranije preuzete obaveze nametnute od strane Zapada.

„Ima obavezu prema onima koji ga podržavaju, od centara moći, pre svega mislim na Ameriku, na Brisel, i ta nervoza se oseća u poslednje vreme, od njegovog boravka u Nemačkoj. Dakle, u tom grmu leži zec i tu je sada problem – na koji način da on ili nastavi da to radi što je počeo da radi, ili da se okrene.

Sigurno oni koji mu daju podršku traže ispunjenje nekakvih zahteva, a to je pre svega, rešavanje Kosova, jer ne verujem da Merkelova može da traži od Vučića nešto drugo, osim da prizna nezavisnu državu Kosovo, jer je i Nemačka priznala Kosovo“, odgovorio je.

Trajković je rekao i da bi eventualna podrška Srpske liste ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom značila kršenje Ustava Srbije:

„Ako je Srpska lista državni projekat Srbije, onda Srpska lista mora da se ponaša na način da čuva Ustav Srbije. Dakle, to nije granica između Kosova i Crne Gore, već je to granica između Srbije i Crne Gore. Davanje podrške Sporazumu o demarkaciji značilo bi protivustavno delovanje Srpske liste“.

Trajković smatra da će rezultat predloga Aleksandra Vučića o Kosovu koji je najavio krajem marta, ili početkom aprila biti referendum:

„Ne verujem da bi smeo bilo ko u Srbiji da sam, pa makar to bio i Predsednik Republike Srbije da saopšti stav i kaže – ovo je rešenje, očigledno da će to ići ka referendumu.

Referendum je nešto što je u ovom trenutku poželjno, ali moraju da se stvore uslovi, jer referendumi mogu biti ovakvi, ili onakvi – od toga kakva će biti pitanja, do toga ko organizuje referendum, ima li dovoljno demokratičnosti, šta su to birački spiskovi i mnogo toga kako bi mogli da garantuju da bi referendum bio demokratski i iz njega dobili pravu odluku“.

Trajković je istakao da cilj SNF-a nije da ruši Predsednika Srbije, niti bilo koga:

„Marko Đurić do sada nije hteo da razgovara, evo sada dolazi i imaćemo prilike da razmenimo mišljenja. Mi želimo da budemo politički partneri, mi Srbi sa Kosova i Metohije, to je naša sudbina, ne možemo sada da rušimo jednog predsednika, pa da dovedemo drugog, pa da njega molimo, pa da ponovo rušimo.

Mi želimo da izvršimo pozitivan politički pritisak na današnju vlast da rešava naš problem. Ukoliko ga ne rešava, sami će se okliznuti. Na Kosovu će se svako, ko se pravilno ne bavi Kosovom, sam okliznuti. Na kraju krajeva, od cara Lazara do današnjeg dana svi su se okliznuli, samo je pitanje kako ćeš pasti“.

SNF je, po njegovim rečima, spreman i da podrži predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, ali pod određenim uslovima:

„Mi smo mu pojas za spasavanje. Ako bi odustao od Briselskog sporazuma i od puta koji vodi ka nezavisnosti, mi smo spremni da pružimo ruku i da podržimo takvu politiku“.

Komentarišući napise medija o navodnoj podeli Kosova, Trajković kaže:

„Mislim da se više ovde govori o razmeni teritorija, dakle, Severno Kosova za jug Srbije – Preševo, Bujanovac i Medveđu. Srbija bez tog koridora 10 je prosto nefunkcionalna, kao ‘čovek bez noge’.

Ja mislim da bi to bila prava katastrofa da se za Sever Kosova da jug Srbije, a suština za šta se Srbi, kad je Kosovo i Metohija u pitanju, bore – jeste ono što je ispod Ibra, ovde je taj, takozvani, mit kosovski. Ispod Ibra, a ne iznad Ibra“.

Govoreći o nedavnom susretu članova SNF sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejem, Trajković je kazao da i sam Patrijarh izražava bojazan za budućnost Kosova.

„Patrijarh nam je rekao da mu je teško kad čuje da će doći do bolnih rezova, da će se praviti kompromis i tako dalje i onda se pita šta se iza toga krije, ali ima nadu da do toga neće doći.

U suštini, Crkva i Patrijarh u potpunosti podržavaju naše stavove i naš projekat kako i na koji način treba opstati ovde na Kosovu i Metohiji. Dakle, treba jačati ovaj narod koji je ovde, ekonomski, politički, nacionalno, sačuvati teritoriju, prostor“, kazao je Trajković.

Dodao je i da još uvek radi na svojoj knjizi koju je najavio pre nekoliko godina, a koja nosi, kako je kazao, radni naslov „Ko je izdao Kosovo”.

„Pošto izdaja još uvek traje, ja ne bih želeo da je završim, a da ne vidim ko je stvarno najveći izdajnik po pitanju Kosova i Metohije“, rekao je Momčilo Trajković, u emisiji Slobodno srpski.

Check Also

TAJNE SLUŽBE ZAPADA VRAĆAJU NAVALjNOG U MOSKVU DA POKUŠAJU SA NOVOM OBOJENOM REVOLUCIJOM

Autor: Prof. dr Srđan PERIŠIĆ, geopolitikolog Ruski opozicionar Aleksej Navaljni je već pet meseci u središtu odnosa …