Home / AKTUELNO / ODLUKA KOJA JE IZNENADILA GRAĐANE SRBIJE: Kazne za prekršaje se od sada plaćaju na potpuno drugačiji način!

ODLUKA KOJA JE IZNENADILA GRAĐANE SRBIJE: Kazne za prekršaje se od sada plaćaju na potpuno drugačiji način!

saobracajac saobracajna policija
Kazne će se uskoro plaćati preko interneta, platnom karticom, na isti način kao kada se onlajn kupuju patike ili trenerka, ili uplaćuje hotel u inostranstvu.

Ovo će biti omogućeno na portalu e-uprave, a tu uslugu moći će da koriste i oni koji nemaju aktiviranu uslugu elektronskog bankarstva, pišu Večernje novosti.

Na ovaj način moći će da se karticama namiruju najrazličitiji prekršaji, od saobraćajnih do komunalnih, a zvanična primena se očekuje do kraja godine.

“Trenutno se radi na tome da se omogući građanima da prekršajne kazne, koje su im izrekli sudovi, plate bankarskim platnim karticama direktno na portalu e-uprave.

Time bi se ovaj postupak pojednostavio i ubrzao”, kaže direktor Direkcije za elektronsku upravu Dušan Stojanović.

Prema rečima predsednika beogradskog Prekršajnog suda Milana Marinovića, Zakon o prekršajima ne precizira način na koji građani treba da plate kaznu, pa bi elektronsko plaćanje bilo u skladu sa propisima.

Do zimus su građani morali da idu u prekršajni sud pred kojim se vodio postupak i tamo uzmu uplatnicu, koju će uplatiti u bilo kojoj pošti ili banci.

Od februara je moguće da u Registru neplaćenih kazni nađu elektronski primerak uplatnice, koju mogu da odštampaju i tako plate, na šalteru ili, ređe, preko e-bankinga.

Ubuduće će Registar biti povezan sa e-upravom, pa će prostim klikom na nalog moći kazna i da se plati.

Izmenama Zakona o prekršajima uvedeni su i elektronski prekršajni nalozi, koji će ovih dana zaživeti u Beogradu, a uskoro i širom Srbije.

Oni će funkcionisati isključivo za kazne u fiksnom iznosu, na primer, kada se parkirate na zelenoj površini ili „švercujete“ u gradskom prevozu, a komunalni policajac nije tu da vam izda nalog.

Onda kontrolor ili službenik Gradskog zelenila šalje vašu kaznu komunalnoj policiji ili nadležnoj inspekciji, koja mu odmah vraća, na uređaj koji nosi, elektronski nalog na vaše ime.

Vi dobijate odštampani slip i od tog trenutka računa se da vam je nalog uručen.

Nacionalni portal e-uprava javnosti je dostupan od juna 2010. (www.euprava.gov.rs).

Pristup je besplatan, a među najpopularnijim uslugama su produžetak registracije vozila i zakazivanje termina za vađenje ličnih karata i pasoša.

Upis dece u beogradske vrtiće je prva usluga obavljena preko e-uprave kojom je pobeđen šalter, jer je pristigao rekordan broj od 9.919 zahteva.

(Večernje novosti)

Check Also

RUSKI LEKAR I NAUČNIK: SITUACIJA SA PANDEMIJOM KORONAVIRUSA LIČI NA PROBU BIOLOŠKOG RATA

Situacija sa pandemijom koronavirusa liči na probu biološkog rata, izjavio je ruski dečji hirurg Leonid …