Home / AKTUELNO / RUSKI NAJBOLJI AVION NA SVETU dobija i najopasniji top na svetu (VIDEO)

RUSKI NAJBOLJI AVION NA SVETU dobija i najopasniji top na svetu (VIDEO)

SU T50- avion 1
Objedinjena aviastrojteljna korporacija (OAK) objavila je snimak testa automatskog topa koji će biti montiran na njihov avion pete generacije T-50 PAK FA.

Kratak snimak jasno prikazuje moć novog oružja koje trenutno nosi ime 9-A1-4071K, u testu montiranog na postolje koje simulira trup supersoničnog aviona.

Top kalibra 30mm, prema navodima proizvođača, sposoban je da probije gotovo sve poznate oklope, a može da ispaljuje i municiju sa eksplozivnim i zapaljivim punjenjem, , prenosi RT.

Prethodna verzija ovog topa, GŠ-30-1, teška je svega 50 kilograma što ga čini najlakšim avionskim topom na svetu, a ispaljuje neverovatnih 1.800 zrna u minutu. Top koristi jedinstveni sistem hlađenja koji sprečava detonaciju unutar zarejanog spremišta.

Efektivni domet topa je 200 do 800 metara prema metama u vazduhu, a 1.200 do 1.800 metara protiv meta na zemlji.

U kombinaciji sa najsavremenijim laserskim nišanskim sistemom, stručnjaci tvrde da je ovo jedan od najpreciznijih i najubojitijih avionskih topova na svetu.

Neuobičajeno je da jedan deo opreme koja će biti uključena u PAK FA bude prezentovana na ovaj način. Moguće je ova prezentacija svojevrsna poruka zapadnim “kolegama” koji proizvode lovac pete generacije F-35, čija je proizvodnja nekoliko puta pomerana zbog neispravnosti ugrađenog topa. Ovaj tehnički nedostatak američkog lovca i dalje nije rešen.

Serijska proizvodnja T-50 PAK FA trebalo bi da počne već u prvim mesecima 2017.

Pogledajte video:


(Pravda.rs)

Check Also

RATNE SCENE IZ NOVOG SADA: GRADSKA KUĆA ZASUTA MOLOTOVLjEVIM KOKTELIMA, POLICIJA KAMENICAMA (VIDEO)

Nezadovoljni građani koji su se okupili na protestu u Novom Sadu polako se razilaze dok …