Home / U FOKUSU / PAO DOGOVOR U HRVATSKOJ: NATO šalje zastrašujuću silu na rusku granicu!

PAO DOGOVOR U HRVATSKOJ: NATO šalje zastrašujuću silu na rusku granicu!

rat-vojska-vojnici
NATO alijansa sprema se da rasporedi zastrašujuću borbenu silu u region Baltika, nedaleko od granice sa Rusijom, najkasnije do sledećeg maja.

Ovaj dogovor potvrđen je na sastanku vojnih lidera zemalja članica NATO koji se tokom vikenda održao u Splitu. Češki general Petr Pavel najavio je da će četiri bataljona biti poslata u region Balltika u različitim periodima, zaključno za majem 2017. Šef evropske komande NATO pozvao je alijansu da „Rusiji priđe silom“.

– Sa ova četiri bataljona, ne pričamo samo o prisustvu koje označava uvežbavanje. Sila koju šaljemo je zastrašujuća, i tu je čak i ukoliko dođe do potrebe za borbom. Igramo po drugačijim pravilima – rekao je Pavel, a prenosi „WSJ“.

Hrvatski general na sastanku je otkrio da će nove NATO snage na Baltiku odgovarati komandnom centru koji će biti uspostavljen u Poljskoj, a na čijem će čelu biti američki general Kertis Skaparoti.

Američki zvaničnici rekli su za „Volstrit džurnal“ da će određeni broj vojnika biti poslato iz 2. puka stacioniranog u vilseku u Nemačkoj, te da će oni u Poljsku stići u aprilu. Uz američki kontigent koji će takođe biti u Poljskoj, Nemci će poslati snage i u Litvaniju. Očekuje se da i Kanada ponudi svoju vojsku Letoniji, dok će Velika Britanija trupe na raspolaganje staviti Estoniji, Norveškoj i Danskoj.

– Postoji mnogo aspekata ove operacije. Pokušavamo da sagledamo širu sliku, i sigurni smo da su mere koje preuzimamo veoma dobro koordinisane, međusobno podržane i usaglašene – rekao je Pavel.

Svi kontigenti NATO trupa biće raspoređeni veoma blizu severozapadne granice sa Rusijom.

NATO komandanti nisu isključili mogućnost saradnje sa Rusijom, ali general Skaparoti je istakao da „mnogi saveznici Rusiju vide kao izazivača u mnogo oblasti“, dok je Pavel pozvao na „pragmatičan ali gvozdeni stav“ prema Moskvi.

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …