Home / AKTUELNO / OLUJA U EVROPI, VETROVI ŠIBAJU DO 140 NA SAT: Avioni i brodovi stoje, nema struje, crvena upozorenja širom kontinenta- NE KREĆITE NA PUT!

OLUJA U EVROPI, VETROVI ŠIBAJU DO 140 NA SAT: Avioni i brodovi stoje, nema struje, crvena upozorenja širom kontinenta- NE KREĆITE NA PUT!

Olujni vetrovi, snežne padavine i poledica izazvali su u Grčkoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Holandiji i Belgiji i drugim delovima Evrope nestanak električne energije, otkazivanja i kašnjenja u drumskom, železničkom, avio i vodenom saobraćaju.

Sa međunarodnog aerodroma Šipol u Amsterdamu otkazano je 260 letova zbog oluje i vetrova koji dostižu 140 kilometara na sat.

Holandska meteorološka služba izdala je crveni alarm, najviši stepen upozorenja, u većini delova zemlje.

Vetrovi u gradu Huk van Holand duvaju brzinom od 140 kilometara na sat. Železnički saobraćaj trpi, takođe, mnogo odlaganja i otkazivanja.

Zbog sudara je u prekidu saobraćaj između gradova Gauda i Alfen an de Rajn zbog sudara, a izveštaja o eventualnim povređenima nema.

NARANDŽASTI ALARM U BELGIJI

Belgijska luka Gent zatvorena je zbog oluje koja je pogodila Belgiju, Holandiju i Nemačku.

Belgija je podigla nivo upozorenja na narandžasti – drugi najveći stepen upozorenja na oluje, na severu zemlje, a u prestonici Briselu morao je da bude obustavljen tramvajski prevoz.

Nekoliko parkova u Briselu, takođe, je zatvoreno.

Na međunarodnom aerodromu Zaventemu u Belgiji avio prevoz odvija se, uglavnom, bez ometanja, prenela je američka agencija.

U NEMAČKOJ ZATVORENE ŠKOLE

U mnogim delovima Nemačke škole su i dalje zatvorene, dok se zemlja priprema za najavljenu zimsku oluju koja dolazi sa zapada i donosi sneg, kišu i jake vetrove.

Stanovništvu je savetovano, posebno u zapadnoj i severnoj Nemačkoj, da danas ne izlazi iz svojih kuća, ako je to ikako moguće.

Policija i vatrogasci imalu su pune ruka posla kasno sinoć zbog brojnih sudara u severnoj i južnoj Nemačkoj, koji su se dogodili zbog klizavih puteva i obilnih snežnih padavina.

Najviše saobraćajnih nezgoda, gotovo „iz minuta u minut“ dogodilo se na autoputu između Vilhelmshavena i Vesterštedea u severnoj Nemačkoj.

U ŠKOTSKOJ VOZAČIMA SAVETOVANO DA NE KREĆU NA PUT

Jaki vetrovi koji dostižu i 110 kilometara na sat doveli su do nestanka struje na jugoistoku Engleske, čime je pogođeno na hiljade domaćinstava.

Vetar je oštetio neke od sistema napajanja električnom energijom za vozove, a na neke delove železnice palo je drveće te je u železničkom saobraćaju došlo do ozbiljnih kašnjenja, čime je pogođeno na hiljade putnika u Velikoj Britaniji.

Zbog jakih vetrova, obilnih snežnih padavina i zaleđenih deonica, zvaničici u pojedinim područjima Škotske savetovali su vozače da ne kreću na put.

Jaki vetrovi počeli su danas da jenjavaju, saopštili su predstavnici britanske meteorološke službe.

Zbog jakih vetrova otkazani su ili pomereni mnogi letovi sa međunarodnog aerodroma „Solun Makedonija“ u Solunu.

Četiri leta su otkazana, rekao je zvaničnik aerodroma u Solunu i dodao da je mnogo letova pomereno za popodne kada se očekuje slabljenje vetra.

Check Also

DANAS DVA VELIKA PROTESTA U BEOGRADU

Nakon jučerašnje blokade puteva širom Srbije, danas će u Beogradu biti održana dva protesta – …