Home / AKTUELNO / U petak Zemlju pogađa solarna oluja G-1: Ona može da izazove zastoj čitave planete, nestanak interneta, GPS-a i mobilnih mreža!

U petak Zemlju pogađa solarna oluja G-1: Ona može da izazove zastoj čitave planete, nestanak interneta, GPS-a i mobilnih mreža!

Zemljino magnetno polje će u petak pogoditi solarna oluja – fenomen koji može da utiče na elektromreže, satelite, avionske linije i koji može da prouzrokuje zastoj čitave planete.

Geomagnetna oluja je privremeno ometanje Zemljine magnetosfere, a uzrokuju je Sunčeve aktivnosti.

Udarni talas i oblak magnetnog polja Sunčevog vetra zajedno sa Sunčevim bakljama i koronalnim izbacivanjem mase napadaju magnetno polje naše planete tri dana nakon aktivnosti naše zvezde.

Oluje obično traju dan ili dva, ali mogu da potraju i danima.

Solarna oluja koja će u petak 19. februara pogoditi Zemlju, Američki centar za predviđanje vremenskih prilika u svemiru i Agencija za proučavanje okeana i atmosfere (NOAA) klasifikovala je kao G-1, što znači da je to oluja najslabije jačine.

Međutim, ipak su saopštili da bi ona svejedno mogla da prouzrokuje „slabe oscilacije na mrežnim stanicama i manji uticaj na satelitske operacije, kao i na životinje koje migriraju“.

Oluja kategorije G-5 uticala bi na električnu energiju i sigurnosne sisteme širom sveta – moglo bi da dođe do potpunog urušavanja sistema računarskih mreža i velikih oštećenja na električnim transformatorima što bi prouzrokovalo nestanak struje širom Zemlje. Oluja jačine G-5 može da našteti i radio-talasima i tako stvori potpuni haos u društvu – ne bi radili mobilni telefoni, GPS ni internet.

Karingtonov događaj najveća zabeležena geomagnetna oluja u istoriji. Dogodila se u septembru 1859. godine. Izazvala je probleme sa telegrafskim linijama, a čak je i zapalila neke telegrafske kancelarije i onesposobila  „viktorijanski internet“.

U nešto skorije doba, poznat je slučaj iz 1989. godine kada su za vreme jedne takve oluje četiri satelita bila u kvaru nedelju dana.

Uticaj geomagnetnih oluja na ljude tek je počeo da se proučava, ali je poznato da golubovi pismonoše za vreme takvih oluja imaju problema sa navigacijom, te da nisu u stanju da pronađu mesto na koje bi trebalo da slete.

(Telegraf.rs)

Check Also

HAOS U BRISELU: DESETINE HILjADA NA ULICAMA, SUKOBI S POLICIJOM, SUZAVAC.. (VIDEO)

Na desetine hiljada ljudi marširalo je danas centrom Brisela u znak protesta zbog pooštrenih ograničenja …