Home / AKTUELNO / OPREZ! Najezda zmija u Srbiji: Ako vas ujede otrovnica, obavezno uradite sledeće stvari…

OPREZ! Najezda zmija u Srbiji: Ako vas ujede otrovnica, obavezno uradite sledeće stvari…

zmija

Ovih dana u Srbiji je primećena najezda zmija, a zbog susreta sa jednom, život umalo nije izgubio Dejan P. (38) iz Kragujevca. U takvim situacijama veoma je važno da brzo i pravilno odreagujete kako biste sačuvali svoj ili život nekoga koga je zmija ujela. Obratite pažnju na sledeće stvari:

1. Probajte da ostanete smireni. Nemojte da paničite.

2. Pripremite štap ili kamen kojim ćete je oterati ako krene prema vama.

3. Nikako ne isisavajte zmijski otrov jer preko i najmanje ranice u ustima otrov može da dospe u krvotok.

4. Ne hvatajte zmiju jer vam to neće biti od velike pomoći kod davanja protivotrova. Lekari najčešće ne znaju da prepoznaju vrstu zmije, a i tako biste možda mogli da dovedete u opasnost i druge ljude.

5. Nemojte rezati mesto ujeda, tako ćete ranu samo još više zagaditi. Osim toga, otrov razređuje krv, pa može doći do još obilnijeg krvarenja.

6. Potrebno je što pre potražiti pomoć i primiti protivotrov, ali bez naglih pokreta i trčanja jer to još više ubrzava krvotok čime se brže šire toksini.

6. Nemojte pokušavati da ubijete zmiju jer su one zaštićene zakonom i kazne za ubijanje se kreću od 14.400 dinara za poskoka, 40.000 za neutralne zmije, 50.000 dinara za smukove, pa sve do 100.000 dinara za šarke.

(Telegraf.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …