Home / IZA KULISA / DR LJILJANA ČOLIĆ OTKRIVA ŠOKANTNE I UZNEMIRUJUĆE PODATKE: Nastavni sadržaji u srpskim školama imaju za cilj da zatru sve što je nacionalno i izvorno!

DR LJILJANA ČOLIĆ OTKRIVA ŠOKANTNE I UZNEMIRUJUĆE PODATKE: Nastavni sadržaji u srpskim školama imaju za cilj da zatru sve što je nacionalno i izvorno!

Teorija evolucije nema naučne dokaze, te je nužno revidirati teoriju o postanku čoveka. Darvin se, pred kraj svog života, odrekao sopstvene teorije. Sahranjen je u Vestminsterskoj opatiji kao vernik! Kako da mi verujemo u tu dogmu, kad ni on sam nije verovao!

ljiljana- colic

Nedavno je Ministarstvu prosvete, Odboru za obrazovanje, predsjedništvu SANU i univerzitetima u Srbiji predata peticija za reviziju izučavanja teorije evolucije. Peticiju protiv izučavanja Darvinove teorije evolucije potpisala su 52 akademika, naučna savjetnika i profesora univerziteta, 61 doktor nauka, pet magistara nauka i pedeset lekara specijalista.

Prije 12 godina, sličnu inicijativu je imala dr Ljiljana Čolić, ali je ubrzo posle toga morala da podnese ostavku na mjestu ministra prosvete u Vladi Srbije.

– Nisam aktivno učestvovala u sastavljanju ove peticije, ali sam je sa zadovoljstvom potpisala i slažem se apsolutno sa svime što u njoj piše – ocjenjuje Ljiljana Čolić, profesorka Univerziteta u Beogradu.

– Valjda je biologija postojala i pre sredine 19. veka i pre Čarlsa Darvina. S druge strane, nije mi jasno zašto je ljudima bitno i laskavo da dokažu da smo nastali od majmuna. Za nas verujuće ljude stvar je jasna, čovek je kruna Božjeg stvaranja. Darvinova teorija vređa vernike SPC, ali i sve druge vernike, i ja sam prvenstveno zbog toga mišljenja da bi je trebalo ukinuti iz nastavnih programa.

*Hajka je protiv Vas krenula posle odluke da eliminišete Darvinovu teoriju iz nastavnog plana za osmi razred.
-U toj čitavoj priči sa Darvinom, meni je zamereno što sam jednoj novinarki, na pitanje da li je izbacivanje teorije iz plana za osmi razred moj lični potez, odgovorila da jeste i da je to moj lični pečat. Slijedilo je pitanje: kako mogu, nešto što je lično uverenje, projektovati na našu decu?

Smatram da sve što čovek radi, nosi njegov lični pečat. Sve što je tekovina civilizacije, počiva na ljudima koji su ostavili lični pečat. Smatram inače neprihvatljivim da, u današnjim uslovima, jedna teorija koja sama po sebi ima dosta praznina i nije u potpunosti naučno utemeljena, mora biti dogma (nešto što se ne mora dokazivati, a u šta se mora vjerovati). Iako je ta teorija kod nas prihvaćena kao krunska nuak, smatrala sam da tu mora da se napravi nekakva ravnoteža.

Kao društvo u razvoju, moramo posedovati kritičku dozu razmišljanja i nedogmatske svesti. U Evropi se Darvin izučava u dva razreda osnovne škole, šestom i osmom. Ja sam ga izopštila kao temu iz gradiva za osmi razred, ali sam ga ostavila u gradivu za šesti. U osmom se apsolviralo to postanuće od čovekolikog majmuma, u šta ja kao pravoslavna hrišćanka ne verujem.

A što se tiče samog Darvina, reću ću vam da se on pred kraj svog života odrekao sosptvene teorije i da je sahranjen u Vestminsterskoj opatiji kao vjernik! To jedno s drugim ne ide.

*Više od Darvina, vlast je brinula što niste htjeli da neke sadržaje koje se tiču srpske nacionalne kulture, izbacite iz nastavnih planova i programa?

-Sada kada više nisam ni političar ni ministar, mogu da kažem da ovde postoji sukob i to na liniji Srbi i antisrbi.

Mislim da ne postoji, u ovoj državi, niko ko se deklariše kao evropejac, a da ne gaji tu jednu, vrlo čudnu, netrpeljivost prema svemu što je srpsko. Znači, ta internacionalizacija nastavnih sadržaja i programa je imala za cilj da skrajne, i u daljem toku zatre sve što je naše nacionalno i izvorno.

Ono bez čega mi kao narod nemamo podlogu o ostajemo bez korena, podložni vitlanju raznoraznih svetskih vetrova. Naravno da sam bila za to da se nacionalni sadržaj u gradivu izučava i istovremeno protivnik jedinstvenih udžbenika istorije za čitav naš region. To je važno pitanje na šta ćemo mi u našem istorijskom toku staviti akcenat. Da li na opšta mesta ili na ono što je ključno i sudbonosno bilo za našu budućnost.

*Kada sada razmišljate o svom burnom ministrovanju, mislite li ponekad da vam se sve to izdešavalo i zato što ste žena u politici, što su vaši nastupi bili iskreni i emotivni?

-To je sasvim moguće. Jesam imala emotivan i sasvim iskren pristup svom poslu, jer ga takvog imam od rođenja.

Prosto sam htjela da vidim da li se tako može. To je suprotno od uverenja da su svi političari korumpirani, lažovi, da govore jedno a rade drugo.

Ja sam htela da dokažem da ima i drugačijih političara, političara koji su u politici iz čiste ljubavi prema svom narodu.

*Kakav je u čitavoj našoj priči oko nastavnih planova i programa, uticaj stranog faktora?

-Kada razmišljam o svemu tome, onda se pitam koliko su tu našu refomru kreirali stranci onako kako su oni želeli, a koliko smo mi olako upadali u taj scenario. Šta je zapravo htela međunarodna zajednica, a šta DOS-ovi reformatori?

Njihovo dodvoravanje ovim prvima bilo je očigledno, mada je ta igrolika škola, izgleda model i za druge u regionu, od čega se ja ježim. Škola je više od igre, a deca se na postupan način moraju pripremati na odgovornost prema sebi i drugima. Iako postoji taj po meni pogrešan koncept škole, koji nam se nameće sa strane, mi moramo da imamo kritički odnos prema njemu.

Razgovarao: Donko Rakočević

(IZVOR: sedmica.me)

 

Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …