Home / AKTUELNO / OVDE ĆE POČETI SVETSKI RAT: Izrael priznao da se sprema za rat sa Iranom..

OVDE ĆE POČETI SVETSKI RAT: Izrael priznao da se sprema za rat sa Iranom..

rat

Izrael je priznao da se priprema za rat sa Iranom u pokušaju da spreči da Teheran dobije nuklearno oružje.

Izraelski ministar obaveštajnih poslova je u četvrtak izjavio da je vojska u pripravnosti za potpunu vazdušnu i kopnenu invaziju Irana u slučaju da Tramp ne zauzme čvršći stav prema iranskoj vladi.

Tramp je 13. oktobra izjavio da neće da potvrdi da je Iran u skladu sa sporazumom koji umanjuje njihov nuklearni program koji je potpisao njegov prethodnik, Barak Obama, ostavljajući vremenski okvir od 60 dana Kongresu da ponovo uspostavi sankcije.

„Ukoliko međunarodni napori vođeni ovih dana od strane američkog predsednika Donalda Trampa ne pomognu da se Iran zaustavi u nuklearnom naoružavanju, Izrael će sam upotrebiti vojnu silu,“ rekao je izraelski ministar obaveštajnih poslova Kac u intervjuu u Tokiju. „Postoje promene koje se trebaju primeniti (na sporazum)kako bi se uverili da oni nikada neće imati sposobnost da dobiju nuklearno oružje.“

Izrael je u prošlosti jednostrano delovao, bez saglasnosti svog velikog saveznika, Sjedinjenih Država, uključujući i vazdušne napade na ono što se sumnjalo da je nuklearni reaktor u Siriji 2007. godine i u Iraku 1981. godine. Napad na Iran bi, pak, bio vrlo rizičan potez sa potencijalom da izazove protivnapad i sruši finansijsko tržište.

Izraelska pretnja vojnim napadima bi, svakako, mogla ojačati podršku SAD da pooštri nuklearni sporazum ali bi takođe moglo i da ima loše posledice ako bi ohrabrili pristalice čvrste linije u Iranu i proširile jaz između Vašingtona i evropskih saveznika.

Do sad nijedna druga država koja je potpisala sporazum – Britanija, Francuska, Nemačka, Rusija, Kina, Iran i EU – nisu izjasnile ozbiljnu zabrinutost, ostavljajući SAD izolovanim.

Japan se oslanja na vojsku SAD da im pomogne u odbrani od pretnji Severne Koreje i ostalih. Diplomatska strategija Tokija na Bliskom Istoku, gde kupuje skoro svu svoju naftu, je da ostvari prijateljske odnose sa svim državama, uključujući i Iran.

„Pitao sam japansku vladu da podrži korake predsednika Trampa ka izmeni nukkearnog sporazuma,“ rekao je Kac, koji je član desničarske Likud partije premijera Bendžamina Netanjahua. Pitanje da li će japanske kompanije početi da rade u Iranu ili ne je vrlo važno pitanje.

Kacova poseta Tokiju je neposredno pre planiranog Trampovog putovanja od 5. novembra radi samita sa premijerom Šinzoom Abeom. Zvaničnici japanskog Ministarstva inostranih poslova nisu bili u mogućnosti da odmah daju komentar.

Kako Kac kaže, Izrael želi da se nuklearni sporazum izmeni kako bi se uklonio rok trajanja i kako bi se uspostavili teži uslovi i sprečilo da Teheran razvije nove centrifuge koje se koriste za pravljenje nuklearnog materijala za oružje.

On je takođe urgirao da se započnu sankcije koje će sprečiti Iran da koristi Siriju kao vojnu bazu koja će lansirati napade na Izrael i akt koji će zaustaviti Teheranov razvoj balističkih raketa.

„Nećemo dozvoliti da Iran transformiše Siriju u napredne baze i morske luke, vazdušne baze i Šiitske milicije,“ on je rekao. „Udružićemo se sa SAD i drugim državama sveta dok se ne zaustave balističke rakete koje prete Izraelu.“

Webtribune.rs

Check Also

MAĐARSKI ANALITIČAR: BRISEL JE VEĆ PREŠAO CRVENU LINIJU PROVOCIRAJUĆI RUSIJU, NEĆE SE OVO DOBRO ZAVRŠITI..

Mađarski politikolog Mikloš Kevehazi izneo je stvarne razloge za nastavak antiruskog političkog kursa EU, koji …