Home / U FOKUSU / Šokantna tvrdnja bivšeg oficira KOS JNA: Hrvati planiraju „OLUJU“ u Srpskoj

Šokantna tvrdnja bivšeg oficira KOS JNA: Hrvati planiraju „OLUJU“ u Srpskoj

hrvatska- tenkovi- vojska
Hrvatska već godinama ima do detalja pripremljene planove za vojnu agresiju na Republiku Srpsku i njeno presecanje na dva dela kod Brčkog, tvrdi penzionisani potpukovnik nekadašnje Kontraobaveštajne službe (KOS) JNA Ljuban Karan

Dodaje da se planovi hrvatskog vojnog i političkog vrha prema RS umnogome poklapaju s operativnim idejama koje su Hrvati, uz svesrdnu pomoć Amerikanaca, realizovali 1995. protiv tadašnje Republike Srpske Krajine u operacijama “Bljesak” i “Oluja”.

Ističući da srpske vlasti u Beogradu i Banjaluci nipošto ne bi smele da potcene sve učestalije hrvatsko zveckanje oružjem, Karan tvrdi da Hrvatska pravi ozbiljne planove za moguću vojnu akciju prema RS.

– Zamisao je veoma slična onoj na osnovu koje su realizovali svoje zločinačke akcije prema Srbima u nekadašnjoj RSK. Zbog svog specifičnog položaja, Republiku Srpsku je najlakše vojno udariti na koridoru kod Brčkog, o čemu je, vredi se podsetiti, nedavno javno pričao i bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić – kaže potpukovnik Karan.

„Nedovršeni posao u Banjaluci“

Komentarišući nedavno pisanje zagrebačkog “Večernjeg lista”, koji je, analizirajući aktuelnu situaciju na Balkanu, zaključio da novi srpsko-hrvatski rat “nije nemoguć” te da bi u tom slučaju, kako se navodi, hrvatska vojska “trebalo da završi nedovršeni posao u Banjaluci”, Karan smatra da takve otvorene pretnje treba uzeti krajnje ozbiljno.

– Hrvatski vrh vrlo dobro zna da im od Srbije ne preti opasnost i da Hrvatska nije ugrožena. Ugroženo je nešto drugo, a to je Republika Srpska, zbog hrvatskih ofanzivnih planova prema njoj. Ti planovi postoje i zato se u Zagrebu neprestano medijski potencira ugroženost Hrvata u BiH, posebno u RS i banjalučkoj regiji. Imaju podršku najveće svetske sile, podršku NATO i EU, na osnovu čega procenjuju da ih Srbija ne može sprečiti ako intervenišu u BiH. Tako bi trebalo gledati i na prošlogodišnju izjavu hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da mir na Balkanu neće trajati večno – ističe Karan.

Obaveštajni rad

Nekadašnji visoki funkcioner Službe državne bezbednosti SFRJ i Srbije Božidar Spasić takođe smatra da ne treba isključiti mogućnost da se Hrvatska sprema za potencijalne nove sukobe sa Srbima.

Međutim, za razliku od Karana, Spasić tvrdi da se akcije iz Zagreba prema Srpskoj trenutno uglavnom svode na pripremu terena za još bolji obaveštajni rad, a ne direktnu vojnu intervenciju.

– U vojnom i političkom vrhu Hrvatske sigurno je da postoje jastrebovi koji se zalažu za radikalizaciju stanja i pripreme za neki futuristički finalni obračun sa RS. Međutim, moje mišljenje je da su takvi u manjini. Delovanje Zagreba u RS i BiH treba posmatrati isključivo u sferi obaveštajnog rata koji se vodi između srpskih, bošnjačkih i hrvatskih službi, a ne u smislu hipotetičkih vojnih sukoba – kaže Spasić.

Neozbiljno i neodgovorno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre dva dana je izjavio da ne veruje tvrdnjama hrvatskih medija da će Zagreb nabaviti američke avione F16, te da bi u mogućem novom sukobu sa Srbima, kako se navodilo, Hrvati „završili nedovršeni posao u Banjaluci“.

– Ako je neko to ozbiljno mislio, reći ću da nije dovoljno ozbiljan ili odgovoran da razume kakve bi posledice takav pokušaj mogao da ima – rekao je Vučić novinarima, komentarišući nedavno pisanje hrvatskog „Večernjeg lista“.

(Blic)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …