Home / AKTUELNO / „OVO JE PRIČA KOJU SVI ŽELE DA ČUJU“ Tajlandski dečaci prvi put govore pred kamerama nakon izlaska iz PEĆINE (VIDEO)

„OVO JE PRIČA KOJU SVI ŽELE DA ČUJU“ Tajlandski dečaci prvi put govore pred kamerama nakon izlaska iz PEĆINE (VIDEO)

Dvanaest tajlandskih dečaka i njihov fudbalski trener, koji su prošle nedelje spaseni iz poplavljene pećine, danas su izašli iz bolnice i prvi put se pojavili u javnosti, na konferenciji za novinare u Čijang Raiju.

Na preskonferenciju izašlo je svih 12 dečaka i njihov trener. Na početku, dečaci su se javnosti predstavljali jedan po jedan, počevši od 15-godišnjeg Akea, koji je odgovarao na većinu pitanja. Na bini su bila prisutna i tri člana tajlandskih „foka“ koji su proveli nekoliko dana sa dečacima u pećini.

U odgovoru na jedno od prvih pitanja, dečaci su otkrili kako je izgledao trenutak kada su shvatili da je pomoć došla.

– Čuli smo nekoga da govori i slušali neverujući da je neko zaista tamo – rekao je Dul, jedan od dečaka.

Prema njegovim rečima, bili su iznenađeni kada su shvatili da spasilac koji je došao po njih ne govori tajlandski, već da je reč o britanskom roniocu.

Zbog čega su ušli u pećinu?

Među prvim pitanjima bilo je i ono o kojem se mnogo nagađalo u prethodnom periodu – zbog čega su ušli u pećinu.

Ake je rekao da ulazak u pećinu, nije, kako se nagađalo u medijima, rođendan jednog od njih. Prema njegovim rečima, svi su se složili da uđu u pećinu, a kada su videli da voda ulazi unutra, razmišljali su da je napuste.

– Znali smo da smo zarobljeni na putu nazad. Morali smo da se pokvasimo i plivamo. Svi smo znali da plivamo – rekao je Ake i time demantovao medije koji su danima prenosili da dečaci ne znaju da plivaju, što je navodno komplikovanu spasilačku akciju učinilo još težom.

– Nije tačno da ne znamo da plivamo. Posle fudbala smo išli na bazen. Nismo znali koliko može da se podigne nivo vode u pećini – pojasnio je Ake.

Bilo je reči i o fudbalu, pa su tako dečaci otkrili da su gledali finale Svetskog prvenstva u Rusiji, a kako je Ake rekao, većim delom navijali su za Francusku.

Više od 100 pitanja

Pitanja na koja odgovaraju, njih više od 100, novinari su morali da dostave ranije. Inače, tajlandska vlada odobrila je samo 45 minuta za obraćanje dečaka javnosti, a pkonfernecija se održava u zgradi lokalne skupštine.

Lokalni zvaničnici su zamolili medije i javnost da poštuju privatnost dečaka nakon što su spaseni, jer bi, kako su naveli, iznenadna medijska pažnja mogla da se odrazi na mentalno zdravlje dečaka.

– Ne znamo kakve rane ta deca nose u srcima – rekao je danas novinarima zvaničnik tajlandskog Ministarstva pravde.

„Ne isključujte televizor, ne utišavajte ton“

Neke tajlandske televizijske ličnosti našalile su se da će dečaci pomoći u podizanju rejtinga televizijske emisije u okviru koje će biti emitovana njihova konferencija za novinare, a koja nosi naziv „Tajland ide napred“ i obično je rezervisana za monotone razgovore o uspehu vojne vlade.

– Ovo je priča koju svi Tajlanđani žele da čuju. Ne isključujte televizor, ne utišavajte ton – našalio se voditelj televizije VOICE, koja često kritikuje vojnu vladu te zemlje.

Operacija spasavanja mladog fudbalskog tima, koja je trajala 16 dana, privukla je globalnu pažnju i stotine novinara na lice mesta, od kojih su mnogi otišli iz Čijang Raija nakon što su dečaci izvučeni, ali su se danas mnogi tamo vratili radi najavljene konferencije.

Dečaci, od 11 do 16 godina starosti, i njihov 25-godišnji trener, koji su spaseni međunarodnim naporima nakon što su 23. juna ostali zaglavljeni unutar pećinskog kompleksa Tam Luang u Čijang Riju, nalazili su se u bolnici otkako su izvučeni iz pećine.

Pogledajte video:

Check Also

CICIPAS: NAPUSTIO JE TEREN SA DVA SETA ZAOSTATKA I NE ZNAM ŠTA SE DESILO TAMO, ALI VRATIO SE ODJEDNOM KAO POTPUNO DRUGAČIJI IGRAČ!

Stefanos Cicipas bio je, očekivano, vrlo razočaran ishodom finala Rolan Garosa u kom je vodio …