Home / AKTUELNO / Pentagon priznao da su avioni SAD u Siriji ispalili 5.265 projektila sa osiromašenim uranijumom.. (VIDEO)

Pentagon priznao da su avioni SAD u Siriji ispalili 5.265 projektila sa osiromašenim uranijumom.. (VIDEO)

pilot- avion 1

Američka Centralna komanda – u čijoj nadležnosti su i ratna dejstva na Bliskom Istoku – priznala je da njena ratna avijacija u Siriji koristila i projektile sa osiromašenim uranijumom.

Navodno: samo za borbu protiv Islamske države.
Portparol se komande – major Džoš Džaks – priznao je vašingtonskom dopisniku ruske državne novinske agencije TASS:

„Istina je da je osiromašeni uranijum korišćen 16. i 22. novembra u Siriji. Odluka je doneta da bi bilo sigurnije da će biti uništena vozila kojima su teroristi prevozili sirovu naftu“.

Čak je precizirao da su tokom ta dva dana bilo iskorišćeno 5.265 zapaljivih projektila kalibra 30mm za probijanje oklopa. Dodao je da je 16-og novembra 1490 projektila sadžavalo toksične materije, a da je 22-og takvih bilo 3775 (od ukupno ispaljenih 4530).

U sutšini, Amerikanci u tim operacijama na svaki obični projektil koristili po pet projektila sa osiromašenim uranijumom.
U svakoj od tih operacija učestvovala su po četiri jurišna aviona A-10 Thunderbolt.

Džaks tvrdi da su 16. novembra uništili 46 kamiona Islamske države, a 22. novembra – 293 „transportna srestva“ Islamske države.
Pentagon je ranije tvrdio da ni u Siriji ni u Iraku nije koristio projektile sa osiromašenim uranijumom.

Ovo priznanje je došlo nakon što je portparolka Ministarstva inostranih poslova RF, Marija Zaharova, još u oktobru 2016-te, pozvavši se na nalaze „nezavisnih eksperata“, objavila da su američki piloti u Siriji i Iraku „najmanje dva puta koristili osiromašeni uranijum“.

Pogledajte video:

(Agencije)

Check Also

ORBAN: „Ogromne mase kreću ka Evropi- Neće imati obzira ni prema Srbiji ni prema Mađarskoj, pregaziće nas“

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas u Novom Sadu da će Evropa imati tešku …