Home / AKTUELNO / POČEO UDAR! KATAKLIZMA JE STIGLA, KO JE POBEGAO– POBEGAO JE! 6 NUKLEARNIH ELEKTRANA NA PUTU URAGANA- STRAHUJE SE DA NEĆE IZDRŽATI!

POČEO UDAR! KATAKLIZMA JE STIGLA, KO JE POBEGAO– POBEGAO JE! 6 NUKLEARNIH ELEKTRANA NA PUTU URAGANA- STRAHUJE SE DA NEĆE IZDRŽATI!

Oko 12.000 objekata uglavnom na obali Severne Karoline ostalo je bez električne energije usled jakog udara vetra izazvanog uraganom Florens koji se približava istočnoj obali SAD.

Većina kuća i poslovnih objekata bez struje je u okruzima Kartenet i Krejven, severno od projektovane staze oka uragana i u kojima se očekuju obilne padavine, prenosi AP.

Kompanija “Djuk Enerdži”, najveća elektrodistrbutivna mreža u Severnoj i Južnoj Karolini, predviđa da će zbog uragana Florens nestankom struje biti pogođeno između milion i tri miliona potrošača.

Angažovano je više od 20.000 radnika koji će raditi na uspostavljanju električne energije.

Američki zvaničnici saopštili su da je svih 6 nuklearnih elektrana koje se nalaze na putu uragana Florens bezbedno, međutim, pojedini stručnjaci nisu toliko sigurni, upozoravajući da bi poplave i bujice mogle da ugroze njihove sisteme zaštite.

Šest nuklearnih elektrana u Severnoj i Južnoj Karolini nalazi se direktno na projektovanom putu oluje, saopštila je Meri Katerine Grin, portparolka kompanije u čijem su vlasništvu.

Nuklearna elektrana Brunsvik i elektrana Šeron Haris u Severnoj Karolini, najbliže su mestu gde se predviđa da će uragan udariti, rekla je Grin.

Džef Bjard pomoćnik administratora agencije FEMA izjavio je da agencija nije zabrinuta za elektrane na putu oluje „u ovom trenutku“

„Ove elektrane su zaštićene, imaju rezervne generatore za struju i brzo ćemo proceniti bilo kakve uticaje na nuklearnu elektranu posle oluje“, rekao je Bjard.

Međutim, Unija zabrinutih naučnika, naučno orijentisana javna politička organizacija, zabrinuta je za sposobnost nuklearke Brunsvik da izdrži nalete oluje, zbog toga što grupa kaže da nema dovoljno informacija o spremnosti fabrike.

Poplave u nuklearnim postrojenjima postale su zabrinjavajuće pošto su 2011. godine zemljotres i posledični cunami u Japanu izazvali jednu od najgorih nuklearnih katastrofa od incidenta u Černobilju 1986. godine. Tri nuklearna reaktora su se istopila oslobađajući opasno zračenje u okolinu.

Pogledajte video:

Check Also

RUSKI „TERMINATOR“ UŠAO U DONBAS! (VIDEO)

Tokom ruske specijalne operacije na ukrajinskoj teritoriji, pravi snimci sa lica mesta periodično se pojavljuju …