Home / AKTUELNO / Poplave prete svima: Nijedan grad u Srbiji nije bezbedan, čak i ako nema reku (VIDEO)

Poplave prete svima: Nijedan grad u Srbiji nije bezbedan, čak i ako nema reku (VIDEO)

poplava srbija

Vršac je juče bio zarište najobimnijih poplava koje su zadesile Srbiju ove godine. Iako nema nijednu reku, voda je nadirala sa svih strana, pa je i jedna 87-godišnja žena izgubila život. Ovo nas uči da nijedno mesto u Srbiji nije bezbedno, bez obzira na to da li ima reku ili ne. Postoji veća sila i od reke, koje treba da se plašimo.

Oko 13 časova do jugoistočnih delova Banata juče je iz oblasti Podunavskog okruga stigla veoma snažna grmljavinska oluja, sa ekstremno obilnim pljuskovima i jakim gromovima.

Za svega sat vremena na području sela Uljma, koje se nalazi 12 km od Vršca, palo je lokalno i do 70 mm kiše po metru kvadratnom, što je prosek koji padne tokom celog juna.

Zemljište nije moglo da prihvati toliku ogromnu količinu vode, pa su usled zapušenja u selu nastale velike poplave i bujice, a selo je bilo pod vodom dubine i preko metar.

Jedna starica je usled nemogućnosti da se evakuiše poginula. Poplavljeno je više desetina kuća i drugioh objekata, preko 40 ljudi je evakuisano, a sklonjena su i deca iz škole.

Celo selo ostalo je bez električne energije, putevi su bili pod vodom, a u pomoć je pristigla i Žandarmerija kako bi pomogla ugroženom stanovništvu.

Reč je o ekstremnoj količini kiše i da se to dogodilo i u gradovima – posledice bi bile iste jer je reč o količini kiše koja u proseku padne tokom celog juna na području većeg dela Srbije.

Ipak, otežavajućoj situaciji dodatno su doprineli i zapušeni odvodni sistemi i kanali što je samo uvećalo katastrofu.

Pogledajte video:(Telegraf.rs)

Check Also

DONELI SU ODLUKU! SPREMAJU SE VISOKE KAZNE, ALI I ZATVOR ZA SVE KOJI NEĆE DA SE VAKCINIŠU!

Nacrt zakona o uvođenju obavezne vakcinacije protiv korona virusa, koji prema odluci austrijske vlade treba …