Home / AKTUELNO / POTPUNI PREOKRET– EU U ŠOKU: Orban menja Ustav, ne sluša više naređenja iz Brisela!

POTPUNI PREOKRET– EU U ŠOKU: Orban menja Ustav, ne sluša više naređenja iz Brisela!

orban
U Mađarskoj je pokrenut postupak za promenu Ustava, kako je juče najavio i premijer Viktor Orban, javlja reporter N1 iz Budimpešte. Promene treba da se odnose na to da odluke mađarske vlade imaju prednost u odnosu na one zajedničke koje donosi Evropska unija.

Postupak promene Ustava trebalo bi da traje oko tri nedelje, posle čega bi trebalo da bude održana sednica mađarskog parlamenta na kojoj bi te izmene Ustava bile i usvojene. Očekuje se da vladajući Fides obezbedi potrebnu većinu, budući da im za dvotrećinsku većinu nedostaju samo tri poslanika.

Što se rezultata referenduma tiče, u Mađarskoj i dalje traje polemika da li je referendum bio uspeh ili neuspeh. Zapadni mediji izveštavaju da Orban nije uspeo da obezbedi dovoljnu izlaznost, koja je bila oko 43 odsto. S druge strane, mađarski mediji izveštavaju o velikoj pobedi pošto je 98 odsto izašlih zaokružilo „ne“, kako je priželjkivao Orban.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske takođe je komentarisao referendum u Mađarskoj, rekaviši da pokazuje da postoji „drugačije mišljenje“ kada je reč o migrantskoj krizi.

Kovač je rekao da je Hrvatska prihvatila obavezu prihvaćanja do 1.600 migranata.

(Miodrag Sovilj, N1)

Check Also

RUSKI LEKAR I NAUČNIK: SITUACIJA SA PANDEMIJOM KORONAVIRUSA LIČI NA PROBU BIOLOŠKOG RATA

Situacija sa pandemijom koronavirusa liči na probu biološkog rata, izjavio je ruski dečji hirurg Leonid …