Home / AKTUELNO / POTRES U EU: Nova Vlada Italije ukida sankcije Rusiji

POTRES U EU: Nova Vlada Italije ukida sankcije Rusiji

Italijanske partije Liga Severa i Pokret pet zvezda potpisale su sporazum za formiranje koalicione Vlade. Dve stranke su objavile zajednički program o ključnim elementima koji se tiču spoljne politike, odbrane, reforme pravosuđa, imigracije i drugih domaćih pitanja.

Dok Sjedinjene Države nazivaju “privilegovanim saveznikom”, dokument naglašava ponovno angažovanje sa Rusijom koja se “ne treba posmatrati kao pretnja, već kao ekonomski i poslovni partner”.

“Potrebno je odmah ukinuti sankcije koje su nametnute Rusiji kako bi mogla nastaviti svoju ulogu strateškog posrednika za rešavanje regionalnih kriza (u Siriji, Libiji, Jemenu).”

Dalje, koalicija naziva Rusiju “potencijalnim partnerom za NATO i za EU” i naglašava da postoje i druge akutne pretnje na evropskom “južnom frontu”, odnosno “islamski ekstremizam, nekontrolisane migracije i tenzije koje se javljaju između regionalnih sila”.

Prema tome, Italija, čija će spoljna politika biti usredsređena na nacionalne interese, “treba da produbljuje svoju saradnju sa drugim zemljama koje su posvećene borbi protiv terorizma”, navodi se u programu.

Mimo ukidanja sankcija Rusiji, poziva se na reviziju postojećih pravila EU o imigraciji i izbeglicama. Zahteva se “obavezna i automatska” raspodela tražilaca azila u čitavom bloku od 28 zemalja, umesto da se zahteva od njih da ostanu u zemlji u kojoj prvi put ulaze u Evropu.

Liga Severa i Pokret pet zvezda takođe pozivaju na “ozbiljnu i efikasnu” politiku deportacije, što ukazuje na to da bi se moglo otvoriti još centara. Finansiranje džamija i drugih verskih objekata trebalo bi da bude transparentno, a islamske molitve se trebaju odvijati na italijanskom jeziku, prema predlogu u dokumentu.

Naglašavajući probleme u rešavanju domaćih problema, program obećava milijarde evra i smanjenje poreza, obećava dodatnu potrošnju na dobrobit siromašnih, kao i potupnu izmenu kontroverznih penzijskih reformi. Međutim, u konačnom dokumentu je odbačen predlog koji traži korenite promene fiskalnih pravila EU.

Zajedno, Liga Severa i Pokret pet zvezda osvojili su većinu glasova na izborima 4. marta.

Uspeh evroskeptičkog pokreta Pet zvezda dolazi uglavnom sa juga Italije, što neki analitičari objašnjavaju nejednakom raspodelom bogatstva zemlje. Liga Severa već upravljala sa dva najbogatija regiona zemlje, Lombardijom i Venetom.

(Vostok,RT)

Check Also

EU BLOKIRALA SVE PREGOVORE SA BEOGRADOM!

Zemlje članice Evropske unije nisu dale zeleno svetlo za otvaranje novih poglavlja, odnosno klastera, u …