Home / AKTUELNO / PROTEST TAKTORISTA ŠIROM SRBIJE- Oko 2.000 poljoprivrednika izašlo na ulice..

PROTEST TAKTORISTA ŠIROM SRBIJE- Oko 2.000 poljoprivrednika izašlo na ulice..

Oko 2.000 traktorista učestvovalo je u protestnoj vožnji širom Srbije u ponedeljak pre podne, tražeći da gorivo za srpske farmere pojeftini pred žetvu.

Kako kaže Jovica Jakšić iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika koja je i organizovala protestnu vožnju, blokada nije bilo, već su za početak samo provozali traktore.

– Mi smo se poneli korektno i nismo ništa blokrali, sada očekujemo da se i država tako odnosi prema nama- kaže Jakšić.

Prema njegovim rečima u vožnji u Banatu, Sremu, Braničevu i Centralnoj Srbiji učestovavlo je 2.000 poljoprivrednika.

– Hteli smo da pokažemo koliko je nezadovoljnih, a uopšte nismo zvali predstavnike drugih udruženja- dodaje Jakšić.

On kaže da poljoprivrednici žele da se smanji cena goriva, te navodi da farmeri u Evropskoj uniji gorivo plaćaju od 60 do 70 evrocenti, odnosno nekih 90 dinara za litar, dok domaći poljoprivrednici plaćaju skoro 170 dinara.

Jakšić kaže da je srpski agrar već u situaciji da su mali poljprvirednici koji imaju od pet do 10 hektara zemlja počeli da nestaju, odnosno da izdaju svoju zemlju.

– Sledeći smo mi. Ne tražimo socijalnu pomoć nego priliku radimo, da obezbedimo egzistenciju našim porodicama. Postoji lobi kojem odgovara ovakva cena goriva, a na sceni je tajknuzacija. Na kraju će u Vojvodini troje ljudi raditi svu zemlju- napominje Jakšić.

Poljoprivrednici za sada neće nastavljati protestne vožnje, već očekuju da ih na razgovore prime ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i ministar finansija Siniša Mali. Kako kažu, već su imali kontakt sa ministrom Nedimovićem, a očekuju da pregovorima dođu do rešenje. Dodaju da se ne bave politikom, te da bi smanjenje cene goriva poljoprivrednicima najviše godilo pred žetvu koja ih očekuje.

Check Also

DRAMA ŠPANSKOG TENISERA! NADALA SVE OZBILJNIJE MUČI MISTERIOZNA BOLEST: SVE TEŽE SE KREĆE! EVO ŠTA SE DEŠAVA!

Legendarni španski teniser Rafael Nadal godinama boluje od izuzetno retke Miler-Vajsove bolesti koja napada kosti …