Home / AKTUELNO / PUCA VELIKO PRIJATELJSTVO? Kina JAČA GRANICU sa Severnom Korejom, a razlog je ZABRINJAVAJUĆ

PUCA VELIKO PRIJATELJSTVO? Kina JAČA GRANICU sa Severnom Korejom, a razlog je ZABRINJAVAJUĆ

Kina nastavlja da jača svoju granicu sa Severnom Korejom, usred rastućih tenzija na Korejskom poluostrvu oko potencijalne američke vojne akcije protiv Pjongjanga, piše CNN.

kina- vojnici- vojska

Kinesko-severnokorejska granica proteže se 1.415 kilometara duž kineske pokrajine Ljaoning, industrijsko i rudarsko područje puno gustog smoga i veoma hladnih zima. U mesecima kad su uslovi pitomiji, granični grad Dandong domaćin je stotinama turista koji tu dolaze da vide Severnu Koreju iz čamaca na reci Jalu koja razdvaja dve zemlje, ili dvogledima sa dela Velikog zida. Osim turista, tu su i kamioni sa kineskom robom i mali broj trgovaca koji idu u Severnu Koreju.

Granična interakcija uglavnom je ostala dosledna, čak i nakon što je Pjongjang testirao projektil, a iz Pekinga stigla ljuta osuda. Nedavni izveštaji, međutim, objavljeni na sajtovima kineske vojske i vlade, pokazuju da Kina jača svoju granicu s porastom tenzija na poluostrvu, a neki pozivaju SAD da promene režim u Pjongjangu.

Odnosi Kine i Severne Koreje su čvrsti na papiru – dve zemlje su se “zbratimile krvlju” tokom Korejskog rata, međutim granična oblast je najmilitarizovanija u Kini, a Peking je održao vojne vežbe u tom području u poslednjih nekoliko meseci.

Prema izveštaju objavljenom prošlog meseca na zvaničnom sajtu Narodne oslobodilačke armije (PLA), “novooformljena granična odbrambena brigade sprovodi patrole s ciljem skupljanja podataka, procene situacije i tačnijeg obeležavanja granice na mapi”.

U jednom izveštaju se navodi da je čitavo područje stavljeno pod 24-časovni video-nadzor, uključujući dronove, patrolna kola i kamere.

Granični region je za Kinu strateški ključan, tu su se vodile bitke tokom Korejskog i Drugog svetskog rata, ali ono što brine Peking nisu vojne snage Severne Koreje koje prelaze granicu – već izbeglice.

– Masovno kretanje severnokorejskih civila preko granice u Kinu je glavna briga, posebno kad se uzmu u obzir gusto naseljeni centri blizu granice, te ekonomska važnost severnoistočne Kine – navodi se u nedavnom izveštaju Fondacije Džejmstaun, bazirane u SAD, navodi CNN.

Iako se pokazala sposobnom da izdrži ekonomske sanckije, Severna Koreja je pretrpela veliku glad i nestašicu hrane u prošlosti, a analitičari kažu da bi konflikt na poluostrvu verovatno oterao stotine i hiljade, ako ne i milione izbeglica u Kinu, što veoma brine ovog azijskog džina.

Penzionisani major general PLA Vang Haijun rekao je u martu da je “neophodno pripremiti vojnu akciju što je pre moguće, u slučaju rata” na poluostrvu.

– Jednom kad izbije rat, trebalo bi otvoriti i međunarodni kamp za izbeglice na severnokorejskoj teritoriji da sprečimo priliv izbeglica iz Severne Koreje – izjavio je Vang za kineski državni list “Global Tajms”.

U međuvremenu, tenzije između Pjongjanga i Vašingtona rastu, nakon što je Severna Koreja uspešno testirala međukontinentalni balistički projektil (ICBM). Neimenovani američki zvaničnik rekao je za CNN da se Severna Koreja priprema za novi test.

Peking je kritikovao i SAD i Severnu Koreju zbog njihove retorike i pozvao strane da se vrate pregovorima. Na taj poziv, međutim, nije stigao odgovor.

“Global Tajms” je početkom godine upozorio da se “rat na poluostrvu neće moći izbeći ako ‘prekipi’ nuklearno pitanje Severne Koreje”.

“Rat bi doneo više rizika nego što oštre sankcije Pjongjangu čine Kini. Ukoliko se Kina sada ne pozabavi ovim pitanjem, u budućnosti će se suočiti sa teškim izborima”, naveo je “Global Tajms”.

(CNN, Blic)

Check Also

DANAS DVA VELIKA PROTESTA U BEOGRADU

Nakon jučerašnje blokade puteva širom Srbije, danas će u Beogradu biti održana dva protesta – …