Home / AKTUELNO / Putin: Dali smo vam URANIJUM, a vi ste bombardovali Jugoslaviju! (VIDEO)

Putin: Dali smo vam URANIJUM, a vi ste bombardovali Jugoslaviju! (VIDEO)

putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin kritikovao je SAD što ne ispunjavaju svoj deo dogovora kada su u pitanju međunarodni sporazumi.

On je rekao da Moskva neće napustiti bilo koji postojeći ugovor, ali je obećao „trenutni, simetrični odgovor“ ako Vašington odluči da prvi odustane.

Osvrnuvši se na pretnju američkog predsednika da će povući SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma, Putin je govorio o programu “prebacivanja“ uranijuma iz Rusije, odnosno rasterećivanju obogaćenog uranijuma sa ekvivalentom od oko 20.000 nuklearnih bojevih glava, kako bi se on koristio kao gorivo u američkim elektranama u periodu od 1993. do 2013. godine.

Putin je to nazvao jednim od “najefikasnijim pokušajima za razoružanje u istoriji“. Kako je rekao, američki zvaničnici su tada imali 170 poseta ruskim postrojenjima.

„Sa ruske strane demonstrirana je potpuna otvorenost i poverenje“, rekao je Putin i dodao da je tokom devedesetih oko 100 američkih zvaničnika imalo pravo da sprovodi iznenadne inspekcije ruskih nuklearnih objekata, u sklopu sporazuma Gorbačova i Jeljcina.

“Ono što smo dobili zauzvrat je dobro poznato – kompletno zanemarivanje naših nacionalnih interesa, podršku separatizmu na Kavkazu, bombardovanje Jugoslavije, invaziju na Irak i tako dalje“, rekao je Putin.

Putin je dodao, kada su u pitanju međunarodni sporazumi, da oni ne mogu da se sprovode jednostrano jer “američka strana ne radi ništa“.

 Pogledajte video:

(Kurir.rs/ Raša tudej)

Check Also

DR NESTOROVIĆ: “MASKE NE ŠTITE I NE TREBA DA JE NOSE ZDRAVI LJUDI”

Prof. dr Branimir Nestorović je večeras izjavio da maske ne štite ako se nose “kao …