Home / AKTUELNO / PUTIN I EVROAZIJSKA UNIJA DONELI ODLUKU: SRBIJA DOBILA PONUDU KOJA SE NE ODBIJA

PUTIN I EVROAZIJSKA UNIJA DONELI ODLUKU: SRBIJA DOBILA PONUDU KOJA SE NE ODBIJA

Evroazijski ekonomski savez (EAES) je u stanju da Srbiji obezbedi velike ekonomske prednosti i koristi. Moskva očekuje da će se obostrana korist od saradnje sa Beogradom u režimu slobodne trgovine pokazati veoma brzo, izjavio je direktor Evropskog odelenja Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, Jurij Pilipson u intervjuu za RIA Novosti.

Krajem oktobra u Moskvi je Srbija potpisala sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskim ekonomskim savezom, što je izazvalo kritike od strane EU.

„Potpisivanje sporazuma, mnogo pre posete premijera Srbije Ane Brnabić Moskvi, izazvalo je buru zapadnih kritika prema Beogradu , sa optužbama `izdaje ideala evropskih integracija`. Razlog leži u dobro poznatom, vrlo specifičnom položaju Brisela po tom pitanju. I dalje imaju tendenciju da drugima nameću kako veštački, tako i sumnjivi izbor između odnosa sa Evropskom unijom i bliske saradnje sa Rusijom i evroazijskim formatima. Ne slažemo se sa ovom logikom“, rekao je Pilipson.

Diplomata je napomenuo da pre pristupanja članstvu srpskih partnera u EU (pravila EU to potpuno dozvoljavaju), ništa ih ne sprečava da razvijaju interakciju sa svim zainteresovanim stranama.

„S druge strane, EAES je u mogućnosti da Srbiji obezbedi velike ekonomske prednosti i koristi u tom pogledu. Nadamo se da će se obostrana korist od našeg zajedničkog rada u režimu slobodne trgovine vrlo brzo pokazati“, dodao je on.

(vostok.rs)

Check Also

UBIĆU AKO MI NEKO OTME ZEMLJU: BRANIMIR SE SUPROTSTAVIO VUČIĆU OKO RIO TINTA (VIDEO)

„Ovo je moja dedovina, radio sam, ostario sam i sad to treba da mi otme …