Home / AKTUELNO / PUTIN I EVROAZIJSKA UNIJA DONELI ODLUKU: SRBIJA DOBILA PONUDU KOJA SE NE ODBIJA

PUTIN I EVROAZIJSKA UNIJA DONELI ODLUKU: SRBIJA DOBILA PONUDU KOJA SE NE ODBIJA

Evroazijski ekonomski savez (EAES) je u stanju da Srbiji obezbedi velike ekonomske prednosti i koristi. Moskva očekuje da će se obostrana korist od saradnje sa Beogradom u režimu slobodne trgovine pokazati veoma brzo, izjavio je direktor Evropskog odelenja Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, Jurij Pilipson u intervjuu za RIA Novosti.

Krajem oktobra u Moskvi je Srbija potpisala sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskim ekonomskim savezom, što je izazvalo kritike od strane EU.

„Potpisivanje sporazuma, mnogo pre posete premijera Srbije Ane Brnabić Moskvi, izazvalo je buru zapadnih kritika prema Beogradu , sa optužbama `izdaje ideala evropskih integracija`. Razlog leži u dobro poznatom, vrlo specifičnom položaju Brisela po tom pitanju. I dalje imaju tendenciju da drugima nameću kako veštački, tako i sumnjivi izbor između odnosa sa Evropskom unijom i bliske saradnje sa Rusijom i evroazijskim formatima. Ne slažemo se sa ovom logikom“, rekao je Pilipson.

Diplomata je napomenuo da pre pristupanja članstvu srpskih partnera u EU (pravila EU to potpuno dozvoljavaju), ništa ih ne sprečava da razvijaju interakciju sa svim zainteresovanim stranama.

„S druge strane, EAES je u mogućnosti da Srbiji obezbedi velike ekonomske prednosti i koristi u tom pogledu. Nadamo se da će se obostrana korist od našeg zajedničkog rada u režimu slobodne trgovine vrlo brzo pokazati“, dodao je on.

(vostok.rs)

Check Also

POJAVIO SE SVEDOK KOJI TVRDI DA SE ZNA KO JE UBIO GARDISTE (VIDEO)

Advokat porodica ubijenih gardista Predrag Savić izjavio je u Danu uživo da se “polako kruni …