Home / AKTUELNO / RAZDOR SVE VEĆI- Nemačka zapretila Vašingtonu: Dobićete protivmere zbog sankcija Rusiji

RAZDOR SVE VEĆI- Nemačka zapretila Vašingtonu: Dobićete protivmere zbog sankcija Rusiji

eu- usa- sad

Američke sankcije protiv ruskih i evropskih kompanija koje sarađuju sa Moskvom su „nezakonite“ i „krše međunarodno pravo“, izjavila je ministarka ekonomije Nemačke. Uprkos zahtevima Evropske unije, Vašington je odbio da sledi „zajedničku politiku“ u sankcijama, pa sada Evropska komisija razmatra pitanje „protivmera“ protiv SAD, istakla je ona.

Nemačka ministarka ekonomije Brigit Cipris kritikovala je američke sankcije protiv Rusije kao „nezakonite“ i zapretila Vašingtonu protivmerama, prenosi list „Cajt“. Američki nacrt zakona takođe predviđa sankcije protiv nemačkih i evropskih kompanija. „Smatramo da ovo jednostavno krši međunarodno pravo“, izjavila je Ciprisova. „Amerikanci ne mogu da kažnjavaju nemačke kompanije zbog činjenice da one posluju u nekoj drugoj zemlji“.

Prema njenim rečima, niko ne želi „trgovinski rat“ i zbog toga su Amerikance pozvali da ne odustaju od zajedničke politike sankcija. „Nažalost, oni to nisu uradili. Zbog toga Evropska komisija trenutno razmatra odgovarajuće mere. Evropa je spremna da preduzme kratkoročne kontramere“, naglasila je Ciprisova.

„Cajt“ navodi da su prošle nedelje Predstavnički dom i Senat odobrili sankcije. Prema mišljenju kritičara, Kongres ima ekonomske interese. Nemačke firme bile su uznemirene, jer su američke sankcije usmerene, između ostalog, i protiv kompanija koje su uključene u izgradnju ruskih gasovoda. Konkretno, Sjedinjene Američke Države nameravaju da spreče izgradnju gasovoda „Severni tok 2“, u kojem učestvuju nemačke, holandske, francuske i britanske firme. Takođe bi mogle da utiču i na druge projekte čiji izbor će zavisiti od predsednika Trampa.

U vezi sa zabrinutošću Nemačke i drugih zemalja EU, američki državni sekretar Reks Tilerson je saopštio o pregovorima sa evropskim partnerima. Prema njegovim rečima, on u tom pogledu teži „bliskoj saradnji sa našim prijateljima i saveznicima“ i želi da odluka o sankcijama bude „ispravno shvaćena“.

Sa svoje strane, Moskva je saopštila da će kao odgovor na sankcije broj američkih diplomata u Rusiji biti smanjen za 755. Prema rečima Vladimira Putina, to bi bilo „osetljivo“ za SAD. Istovremeno, ruski predsednik isključio je naredne sankcije, zaključuje „Cajt“.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …