Home / AKTUELNO / RUŠE 500 KUĆA ZA NOVI BEOGRAD NA VODI: Ovako će izgledati novo naselje preko puta Beograda na vodi..

RUŠE 500 KUĆA ZA NOVI BEOGRAD NA VODI: Ovako će izgledati novo naselje preko puta Beograda na vodi..

5004Foto: Milan Ilic / RAS SrbijaPogled na deo naselja

Prekoputa Beograda na vodi, u novobeogradskom Bloku 18 trebalo bi da nikne stambeno-poslovni kompleks zbog kojeg će biti porušeno naselje sa skoro 500 porodičnih kuća i radionica.

Pogled na deo naselja

Lokacija pored Save između Starog savskog mosta i Gazele, pa gore sve do Ulice Milentija Popovića, Sava centra, Geneksovih apartmana i zgrade “Rada”, jedna je od najatraktivnijih u prestonici. Prostor od 46,8 hektara pored Save, od ranije je predviđen kao turistička atrakcija, a izbor pobedničkog rešenja na tek završenom arhitektonsko-urbanističkom konkursu jasan je znak da bi uskoro sa reči moglo da se pređe na dela.

Mirjana Jevtović se doselila još u vreme Tita

Na tom delu, u porodičnim kućama u blizini Starog sajmišta već pola veka živi nekoliko stotina porodica. Veliki broj njih odrastao je baš tu, dok su oni stariji došli u vreme Tita i sazidali svoje malo carstvo. Sada je, međutim, rušenje njihovih uspomena izvesno, a ni oni kako sami kažu, nisu previše iznenađeni.

– Muž i ja smo došli ovde u vreme Tita. Zajedno smo sazidali kućiću od 40 kvadrata. Međutim, nikada nismo mogli da je legalizujemo, rekli su da ne možemo. Možda zato što je oduvek bio plan da se ovaj kraj ruši. Neće nas valjda samo izbaciti na ulicu – pita se Mirjana Jevtović.

Budući izgled Bloka 18 sa sve novim pešačkim mostom

Njen komšija Rade Vuković sličnog je mišljenja, ali u malo boljoj poziciji od nje. On ima legalizovano 30 kvadrata kuće i otkupljeno zemljište na 90 godina.

5004Foto: Promo / RAS SrbijaBudući izgled Bloka 18 sa sve novim pešačkim mostom

– Ovde sam već skoro pet decenija, praktično od rođenja. Moji roditelji kupili su malu trošnu kućicu, a vremenom smo sazidali dom od 100 kvadrata. Papire za legalizaciju smo predali, ali ona nikada nije odobrena. Ma od kada smo se doselili, pričalo se da će doći i sve porušiti. Nemoćni smo da to zaustavimo, ali se nadamo da će nam dati nešto. Barem za onih legalizovanih 30 kvadrata, da imam gde da smestim sinove – nada se Vuković.

Kako danas izgleda naselje u Bloku 18

Nedaleko od njegovog doma već 21 godinu postoji štamparija.

– Samo neka nam obezbede mesto gde možemo prebaciti mašine i nastaviti posao, pa neka ruše. Mi se najmanje pitamo, država tu odlučuje, ali šta će biti sa ljudima? Gde će komšije živeti? Gde će ljudi raditi? Ova štamparija hrani devet porodica. Samo da ne dođu i preko noći sve poruše – u strahu je vlasnik.

Kako kaže, legalizovano je samo 74 kvadrata štamparije.

– Legalizovana je bez projekta, dok je zemljište otkupljeno na 99 godina – objašnjava on.

Pored štamparije i mnogobrojnih porodičnih kuća, na ovom delu Save postoji još nekoliko privatnih firmi, prodavnica, vulkanizera koji bi po urbanističkom planu trebalo biti porušeni.

5004

PLANIRAN I NOVI PEŠAČKI MOST

Projekat uređenja Bloka 18 predviđa i izgradnju novog pešačkog mosta koji će spajati levu i desnu obalu Save. Izlazio bi u produžetku Bulevara Zorana Đinđića na jednoj, odnosno kod buduće Kule Beograd na drugoj strani.

OPERA, GALERIJA I ČETIRI KULE

Prema usvojenom projektu na prostoru Bloka 18 nalaziće se trg sa zgradom Opere, Nacionalna galerija, šetalište uređeno po ugledu na Savsku promenadu, četiri kule visine do 100 metara…

POPISIVANI OBJEKTI

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je sredinom maja najavila evidentiranje nepokretnosti u ulicama Zemunski put i Brodarska. Radna grupa je dobila zadatak da utvrdi status postojećih objekata i pravni osnov njihovog korišćenja. Korisnicima su izdavana obaveštenja o pravima i obavezama u postupku raseljavanja.

Rade Vuković živi naselju skoro pet decenija

STANOVI, VRTIĆI, ŠKOLA, HOTEL…

Prema pobedničkom idejnom rešenju, koje je Grad nagradio sa 1,2 miliona dinara, planirana je izgradnja 4.200 stanova, dom zdravlja, vrtić, osnovna škola, hoteli, ugostiteljski objekti.

(Blic)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …